Изложби

"Интернешънъл артист" - изложба на Дан Пержовски в галерия ИСИ - София

Какво в българския контекст провокира Дан Пержовски?

"Интернешънъл артист" - изложба на Дан Пержовски в галерия ИСИ - София


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София
представя

Дан Пержовски
"Интернешънъл артист"


18 декември 2009 - 30 януари 2010

Откриване - 18 декември (петък), 18.00 ч.
Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134, ап. 3 (вход от ул. "Екзарх Йосиф"),
вторник-събота: 15.00-19.00 ч.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Разговори, гледки, слухове, вестникарски статии, клюки, телевизия, вицове, важни и незначителни истории, глобални новини, локални събития – всички те са източник на идеи за румънския художник Дан Пержовски. Той покрива с десетки и стотици забавни рисунки цели стени в галерии и изложбени зали по света. „Искам да съм бърз, подвижен и директен. Пътувайки без нищо, мога да импровизирам на място. Правя ефимерни произведения с трайни маркери”, твърди художникът. И смята, че не е задължително изкуството да е политически ангажирано, но то трябва да е ангажирано, за да бъде „чуто” отвъд артистичния свят.

Дан Пержовски е от най-известните източно-европейски художници в момента. Неговото иронично изкуство е критика към прочита на световните събития от страна на глобалния политически език на медии и анализатори. Негови мишени са както капитализма, така и пост-социализма, както абсурдите на съвременната политика, така и парадоксите на съществуването на художника в съвременния глобализиран свят. Пълните с въображение, инвенция и ударна сила рисунки на Дан Пержовски са свидетелство за времето, в което живеем.

През 1993 Дан Пержовски татуира на ръката си думата „Румъния” в рамките на първия национален пърформанс фестивал в Тимишоара – градът, в който е започнала антикомунистическата революция в страната. Десет години по-късно – в изложбата „В дебрите на Балканите” в Касел – той премахва татуировката, провокиран от променената геополитическа ситуация. „Понякога се шегувам, че изтриването на думата „Румъния” от рамото ми бележи момента, в който станах international artist”.

Дан Пержовски е първият международен художник, който се представя в галерия ИСИ - София. Именно този факт, изтъкнат в поканата към него от Яра Бубнова, поражда заглавието на изложбата - „Интернешънъл артист”.

Какво в българския контекст провокира Дан Пержовски – това ще се види в галерия ИСИ до края на януари 2010.


◊ ЗА АВТОРА

Дан Пержовски (р. 1961 в Сибиу, Румъния) завършва живопис в Университета за изкуства „Георге Еенеску” в град Яш, Румъния. През втората половина на 1980-те прави акции, пърформанси и рисунки; от началото на 1990-те сътрудничи на първия независим седмичник в страната в-к „22”. Участва в множество международни изложби като „Манифеста 2” (1998, Люксембург), Истанбулското биенале (2005), Венецианското биенале (2007), Биеналето в Сидни (2008) и др. Правил е самостоятелни изложби в Музея Лудвиг в Кьолн (2005), в Тейт Модерн в Лондон (2006), в Кунстхале – Базел (2007), в МоМА в Ню Йорк (2007) и др. Носител е на наградата George Maciunas за 2004. Живее и работи в Букурещ. http://www.perjovschi.ro


Автор:
ИСИ - София
Публикация:
13.12.2009 г. 17:16
Посетено:
1609
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9075-interneshanal-artist-izlozhba-na-dan-perzhovski-v-galeriya-isi-sofiya