Изложби

"Презареждане BG" - проект на галерия "Бяла зона"

Изложба живопис и графика от Иван Стойчев, Иван Узунов и Григор Малинов

"Презареждане BG" - проект на галерия "Бяла зона"


◊ СЪБИТИЕТО

На 14.12.2009 г. в „Бяла зона - Студио", което е част от проекта „Бяла зона”, ще бъде подредена изложбата „Презареждане BG”. В експозицията, по идея на галериста Александър Димитров, ще бъдат представени художниците Иван Стойчев, Иван Узунов и Григор Малинов.

Обединяващо за авторите, освен дългогодишното приятелство, е и принадлежността им към една и съща културна среда. Характерен е и фактът, че от близо десет години тримата живеят и работят в Съединените щати.

 
◊ ИЗЛОЖБАТА
 
Иван Узунов е представен с няколко голямоформатни платна и серия литографии. Творчеството на автора, както той сам го определя, е изследователски експеримент в контекста на безкрайността. Безкрайност в аспекта на търсенето и задаването на въпроси, а не стремежът към отговори. Художникът си служи с класическите изразни средства на живописта и графиката, често съчетавани с алтернативни материали като глина, керамика, ръжда и  восък.

Иван Стойчев ще покаже живопис, характеризираща концептуалните му търсения през последните години. Авторът е със сериозна биография, започваща още от студентските му години и много специфичен стил на изразяване. Той по свой начин фиксира безкрайността като крайъгълен камък и възможност чрез изкуството въпросите и отговорите да се превърнат в едно неделимо цяло.

Григор Малинов може да бъде видян както с творби, създадени през последното лято, така и с едни от най-ранните му платна. Характерното в картините му е чувството за цвят, онова безгранично усещане за свобода, внушено и изразено чрез цветове и нюанси. Специфично за автора е позитивистичното и четливо сюжетно послание.

Изложбата е част от намерението на галерия „Бяла зона" да популяризира творчеството на български творци, живеещи зад граница, превръщайки приятелски настроената среда на родното място в зона за презареждане.

Експозицията ще бъде на разположение на ценителите на изобразителното изкуство до 23.01.2010 г.

Автор:
Александър Димитров
Публикация:
12.12.2009 г. 16:05
Посетено:
2063
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9071-prezarezhdane-bg-proekt-na-galeriya-byala-zona