Изложби

Изложба "Следите на стила: между модела и тялото" в галерия "Васка Емануилова"

Рисунки на жени художнички от началото на 20. век до 90-те години

Изложба "Следите на стила: между модела и тялото" в галерия "Васка Емануилова"
Рисунка на Лиляна Русева


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ
представя

Следите на стила: между модела и тялото
Рисунки на жени художнички от началото на 20. век до 90-те години


15.12.2009–28.02.2010

Откриване: 15.12.2009, вторник, 18.00 часа
Галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ
бул. „Янко Сакъзов”, 15


• Изложбата се осъществява в рамките на музейната програма на галерия „Васка Емануилова”, която се занимава с изследователски проекти, свързани с творчеството на известната скулпторка и различните исторически периоди на изкуство в България, от които то е част.


◊ ИЗЛОЖБАТА
 
„Следите на стила: между модела и тялото” поставя темата за голото тяло и неговото творческо осмисляне между учебната задача и произведението, както и между натурата и въображението в рисунките на жени художнички. В изложбата са включени работи на 17 авторки, принадлежащи към различни поколения: от началото на века, годините между двете световни войни, както и времето след 50-те до края на 80-те години.

В България жените художнички са допуснати сравнително рано (1898–99) до образователната система по изкуства. Скоро след това почти безпроблемно им е разрешен и достъп до часовете по вечерен акт, с което те се включват „наравно” с мъжете в образователния процес. И до днес обаче съществува не дотам ясната представа за специфично женско изкуство.

От друга страна, броят на рисунките „голо тяло” на автори жени в графичните фондове на галериите в София и страната е нищожен в сравнение с този на мъжете художници. Без да дава отговор на въпроса защо това е така, настоящата изложба представя един възможен поглед към различните индивидуални стилове и подходи на няколко поколения жени художнички до началото на 90-те.

Сред акцентите в нея са: етюд на голо тяло от 1900 г. на Елисавета Консулова-Вазова, която е сред първите художнички в България, извоювали правото на достъп до часовете по вечерен акт в Държавното рисувално училище; непоказани до този момент рисунки на Васка Емануилова; творби на Вера Недкова, Донка Константинова и Зоя Паприкова, които принадлежат към същото поколение; както и работи на по-късни художнички като Катя Костова и Лиляна Русева, които се налагат като автори, работещи по проблема за голото тяло в поколението след 50-те. В изложбата могат да се видят произведения и на художнички, които продължават да се занимават по един или друг начин с тази тема и през 90-те, като: Десислава Минчева, Надежда Кутева, Мими Добрева, Жана Костуркова, Златка Дъбова, Миглена Александрова, Мариана Маринова.

В изложбата са включени работи от фондовете на СГХГ, галерия „Васка Емануилова”, Национална художествена галерия, Къща-музей „Вера Недкова”, Ателие-колекция „Светлин Русев”, Музей на НХА, ХГ „Димитър Добрович”, Сливен, частни притежания.

. Куратори на изложбата: Владия Михайлова, Милена Балчева
. Екип: Аделина Филева, Мария Василева, Светла Георгиева, Надежда Олег-Ляхова, Илинка Чергарова, Стефан Стефанов


Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
10.12.2009 г. 23:36
Посетено:
5049
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9064-izlozhba-sledite-na-stila-mezhdu-modela-i-tyaloto-v-galeriya-vaska-emanuilova