Изложби

Изложбата "Свобода и демокрация" гостува в Парк-музей "Владислав Варненчик"

Пътят на унгарците към свободата. 20 г. от демократичните промени в Република Унгария

Изложбата "Свобода и демокрация" гостува в Парк-музей "Владислав Варненчик"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „Свобода и демокрация”, посветена на  двадесетата годишнина от демократичните промени в Република Унгария, ще бъде открита в 16 ч. на 15 декември 2009 г. в залата за временни изложби в Парк-музей „Владислав Варненчик”.

След като бе представен в Унгарския културен институт в София, фоторазказът за пътя на унгарците към свободата - от падането на желязната завеса до присъединяването им към Шенген, ще гостува във Варна до края на годината.

Заповядайте в Парк-музей „Владислав Варненчик”
бул. "Янош Хуняди" 55, Варна


• Събитието е част от съвместните инициативи между Посолството на Република Унгария, Унгарския културен институт и Парк-музея и се осъществява с личното съдействие на Нейно Превъзходителство извънредния и пълномощник посланик на Унгария г-жа Юдит Ланг.


◊ ИЗЛОЖБАТА И ИСТОРИЯТА

Политическите и социални промени, резултат от процесите на демократизация в целия източен блок са сходни, но Унгария, както всяка екс-комунистическа страна извървява пътя към свободата и демокрацията по свой собствен начин.

Двадесетте табла показват множество фотографии от ключови за промяната събития и дават богата историческа информация за тях. Представени са революцията от 1956 г., потушена с оръжие от Съветската армия и последвалата „нежна диктатура”, както и потъпкването на опитите за налагане на „социализъм с човешко лице” в Чехословакия. Впечатлява лозунгът от началото на 1960-те години „Който не е против нас, е с нас”. ТКЗС-тата и домашното производство в страната създават качествено продоволствие на храни, което Западната преса нарича „гулаш-комунизъм”, а поради относителната духовна и културна свобода, Унгария се споменава като най-веселия кът на източния лагер. Фоторазходката продължава през 80-те години от миналия век - страната вече е сериозно задлъжняла, изход от това става членството в Международния валутен фонд и Световната банка.

През август 1989 студената война напълно приключва. След политическото решение от 28 февруари 1989 през април започва разрушаването на желязната завеса - по унгарската граница тя пада окончателно през август 1989 г. Същия месец опозиционни организации организират „пикник” на унгарско-австрийската граница. Хилядите участници приветстват паневропейската идея за Европа без граници. В съответствие с предварителното споразумение между Будапеща и Виена е отворен временен ГПП, през който в Австрия за един следобед преминават 700 източногермански граждани.

„Унгария извади първата тухла от берлинската стена”, смята германският канцлер Хелмут Кол. Отварянето на границата на 11 септември 1989 г. от унгарското правителство предизвиква ефекта на доминото - това решение допринася съществено за падането на комунистическите режими в Централна и Източна Европа.

Това не би могло да се случи без програмата за преустройство на Михаил Горбачов, но на практика и без действията на смелото унгарско правителство начело с Миклош Немет, което поема голям риск. „Не бива да забравяме, че тогава още е валидно ялтенското  споразумение и в Унгария са дислоцирани 100 хиляди съветски войници”, казва в речта си д-р Ищван Хорват - тогавашен посланик на Унгария в Бон, произнесена на конференцията „Първата тухла от берлинската стена” в Будапеща.

Изложбата отбелязва и други важни събития в най-новата история на Унгария като присъединяването към НАТО и членството в ЕС (от 1 май 2004 г.).

От 21 декември 2007 г. Унгария е част от Шенгенската зона и за унгарците вече няма лични проверки по границите на страните от ЕС. През 2008 г. отпадането на изискването за американски визи в известен смисъл е последната стъпка от премахването на желязната завеса.

Автор: Добринка Христова
10.12.2009 г. 21:39
Посетено: 754
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9062-izlozhbata-svoboda-i-demokratsiya-gostuva-v-park-muzey-vladislav-varnenchik