Изложби

"Топло" е в Историческия музей в Горна Оряховица

100-годишнина от фабричното производство на отоплителни и готварски печки в градчето

◊ СЪБИТИЕТО

Последната си за 2009 година експозиция откри на 10 декември културното сърце на Горна - Историческият музей. Изложбата "Топло" е посветена на 100-годишнината от фабричното производство на отоплителни и готварски печки в градчето.

Над двайсет печки - на дърва, комбинирани на твърдо гориво и ток, че и нафтови, са се настанили в залите на музея, но не за да греят, а за да разкажат истинската история на топлото в домовете ни. Леярските работилници в Горна през 20-те и 30-те години на двайсети век са шест, сред тях - "Братя Раеви", "Йордан Чолаков", Акционерно дружество "Металургия" и др.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Славата на горнооряховските леярни се носи по цяла България - тук се леят чугунените части на печки, които после се сглобяват в Пловдив, София, Враца и другаде.
Десет медала печелят тукашните майстори на отоплителни и готварски уреди на Балканското изложение в Лондон през 1907 г. и на международните изложения във Варна от 1932 до 1940 година, тези отличия се показват пред широката публика за пръв път.

Реклами на наши печки призовават: "Купувайте българската продукция", още през 20-те години на миналия век. За ново изобретение - "готварска машина", информира едновремешен плакат, който твърди, че само със 700 грама дърва можете да си сготвите ястие върху тази компактна малка печка. Майсторско свидетелство на Никола Патрото - първия производител на печки в Горна, уверява, че още през 1906-а той е "майстор на тенекеджийския занаят".

В не толкова далечната 1962-ра пък, след като старите леярници са се "претопили" в пещта на национализацията, завод "Металургия" единствен в България започва да произвежда нафтови печки, над 40 модела при това. Производството "оцелява" чак до... 1973-та, оттогава датират последните печки, много от които още припалваме в люти зими.

За реализацията на изложбата е помогнал най-големият производител на отоплителни уреди в региона днес - "Прити 95", изтъкна директорът на музея доц. Иван Бъчваров.


◊ И ОЩЕ

Горнооряховският исторически музей има още един повод за празнуване в края на богатата на събития 2009-а - на 4 декември Регионалната туристическа асоциация "Стара планина" връчи на културната институция наградата "Най-добър музей в регион Централна Стара планина". Това е петото отличие, което получава големият музей на малкия град за последните години след трите последователни приза "Знак за гарантирано качество на туристическите услуги" (2007, 2008 и 2009 г.) и наградата "Най-атрактивна музейна експозиция" през 2007.

Автор: Светла Иванова
10.12.2009 г. 15:08
Посетено: 1674
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9060-toplo-e-v-istoricheskiya-muzey-v-gorna-oryahovitsa