Изложби

Изложба на проф. Пламен Легкоступ в галерия "Възраждане"

Ретроспективна изложба в Пловдив

Изложба на проф. Пламен Легкоступ в галерия "Възраждане"


◊ СЪБИТИЕТО

От 11 декември (петък) 2009 г. от  18.00 часа ще се открие изложба на проф. Пламен Легкоступ в галерия "Възраждане" (Старинен Пловдив, ул. "Стоян Чалъков" № 1).

Изложбата ще продължи до 25 декември


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Проф. Пламен Легкоступ показва третата си самостоятелна изложба в галерия "Възраждане", която е ретроспективна, тоест включва различните техники и търсения, с които авторът е експериментирал през годините.

Един от „чудаците” на съвременната търновска живописна гилдия, Легкоступ определено създава философско-религиозна мотивирана живопис. На пръв поглед, пищният декоративен израз заблуждава окото и зрителят се радва на приказната стилизация на стари градове, манастири, алафранги и натюрморти. Символът на Христос и на християнството, рибата, е ръкоположена от Легкоступ като основен темел на градове, църкви и цивилизации – с всички текстове и подтекстове в историческото развитие на християнската религия и битийност, а уникалният му живописен стил визира една неповторима авторска естетика и маниерност.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Проф. Пламен Легкоступ е ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и доктор на педагогическите науки. Автор и съавтор е на 7 монографии, 19 учебника и учебни помагала, 5 студии, статии в специализирани издания, дисертационен и хабилитационен труд.

Творческите му търсения са в областта на живописта, графиката, скулптурата и илюстрацията. Има над 70 самостоятелни изложби в България, Франция, Австрия, Белгия, Русия, Германия, Швеция, Сърбия, Черна гора, Македония.

Негови творби са притежание на НХГ ­ София; на Художествените галерии във Велико Търново и Разград; на културния център A.M.O.R.C. в Париж, Франция; на Българския културно-информационен център – Москва, Русия; фондация ”ARTKIBIUS” – Белгия и на редица частни колекции в страната и чужбина.

В над 270 отзива в периодичния и специализиран печат в България и извън страната е отразена дейността му като художник, преподавател, учен и общественик.
Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
07.12.2009 г. 13:54
Посетено:
3668
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9029-izlozhba-na-prof-plamen-legkostup-v-galeriya-vazrazhdane