Изложби

Изложба на Ангел Ангелов в галерия "Универсум", Варна

20 пластики, плод на 38-годишната любов на един летец към изкуството

Изложба на Ангел Ангелов в галерия "Универсум", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

На 07.12.2009 г. галерия „Универсум” (бул. „Мария Луиза” 13, Варна) представя изложба пластики на Ангел Ангелов, борден инженер от Морската авиация. Експозицията е част от арт-проекта „Мост през поколенията – моят град” и включва 20 скулптури, подбрани от богатото творчество на летеца.

Заповядайте в гр. Варна на вернисаж на 07.12. от 16,30 до 19 ч.
 

◊ ИЗЛОЖБАТА

В творбите може да се усети полъхът на свободата и радостта, изживени по време на полетите, високо – над дребните ежедневни грижи. Скулптурите са отвъд академичния шаблон, израз са на едно различно светоусещане, една различна перспектива на погледа. По-голяма част от тях са обединени от темата за Троянската война.

Митични герои от Троянската война са отпуснали меч в почивка... елински персонажи ни подканват към пътешествие в оживялото минало. Горди тракийци са устремили поглед в бъдещето..., сякаш чуваме арфата на Орфей...

„През 1971 г. кандидатствах в Художествената академия. Но авиацията се оказа по-силният магнит. И се насочих към нея. Скулптурата обаче си остана в сърцето ми. И посветих на тази любов вече 38 години.”

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА
 
Ангел Ангелов е борден инженер от Морската авиация. Роден е през 1951 г. През 1971 г. кандидатства в Художествената академия. Голямата му любов обаче е авиацията и той завършва ВВВ "Г. Бенковски" в гр. Долна Митрополия, специалност "Инженер по експлоатация и ремонт на летателни апарати". Участва в 3 общи изложби във Военноморския флот. Кандидат-член е на СБХ. Негови творби са притежание на Галерия "Универсум" и частни лица. Живее, работи и твори във Варна.

Автор:
Диана Радева, галерист
Публикация:
04.12.2009 г. 14:10
Посетено:
1433
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9022-izlozhba-na-angel-angelov-v-galeriya-universum-varna