Изложби

Галерия Алфа Арт III – Център за популяризиране на българското изкуство представя Арт център Варна

Изложба по проекта "Изкуство за всички, всички за изкуството"

Галерия Алфа Арт III – Център за популяризиране на българското изкуство представя Арт център Варна


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 декември 2009, събота, 18.00 ч. Галерия Алфа Арт III – Център за популяризиране на българското изкуство, бул. „Княз Борис Първи” 115, ще представи изложба по проекта на Арт център Варна „Изкуство за всички, всички за изкуството”.

Пресконференцията на 4 декември, петък, 13.00 ч. включва презентация на проекта и дейността на Арт център Варна на Power Point и сеанс по изобразително изкуство: пейзаж – маслени бои, платно и батик – рисуване върху коприна, с който младите художници ще покажат на журналистите придобитите по време на проекта умения.
 
В срещата с медиите ще участват:
Калина Попстефанова – дир. дирекция „Младежки дейности и спорт”, Община Варна; Елена Пенчева – ръководител „Арт център Варна”, артпедагог; Велина Гребенска – артпедагог; Галина Славчева и Антоанета Янакиева - курсисти, и Татяна Хатик Симонян – майка на курсистката Симона Симонян. 


◊ ПРОЕКТЪТ

Проектът „Изкуство за всички, всички за изкуството”, разработен от ръководителката на Арт център Варна Елена Пенчева и колегите й Драгол Пенчев и Велина Гребенска, си поставя за цел социалната интеграция на деца и младежи в неравностойно положение. Идеята е чрез професионални занимания по изобразително изкуство участниците да получат необходимата подготовка както за кандидатстване в художествени гимназии и специализирани висши учебни заведения, така и за реализирането им като творци на свободна практика. Защитеният пред Община Варна 5-месечен проект е подкрепен финансово от дирекция „Младежки дейности и спорт” и в периода от 1 юни до 31 октомври 2009 г. 10 курсисти на възраст от 14 до 35 години преминават специално обучение от около 120 часа, чийто резултати са показани в изложбата на Галерия Алфа Арт III – Център за популяризиране на българското изкуство.

Някои от имената на живописните платна в изложбата: „Есенен следобед” на Ивет Воденичарова, „Слънчев часовник” на Антоанета Янакиева, „Цветна композиция” на Мануел Демирджиян, „Свето Успение Богородично” на Надежда Маркова, „Брейк” на Симона Симонян, „Зимна приказка” на Павел Петров, „Море” на Ксения Касабова, „Църква в Родопите” на Стоян Зидаров и други. Освен преобладаващите изпълнени в масло творби, присъстват и други техники като рисунка, акварел, сух пастел, иконопис, стъклопис, бижута и батик. Младите хора постепенно вникват в тайните на изобразителното изкуство, като започват с натюрморт, продължават с фигурални композиции, пейзаж, анатомична рисунка, за да стигнат накрая до портрета. Експозицията онагледява творческото израстване с произведения от различните степени на обучение, като завършва с портрети и автопортрети. Впечатлява изключителният напредък, който начинаещите художници постигат само за няколко месеца – някои от тях въобще не са имали представа от изобразително изкуство. Усвоеното по време на курса старателно е приложено в интерпретацията на сюжета и подхода към обекта на изобразяване, като сръчността на изпълнението, наблюдателността и психологическата дълбочина проличават най-добре при пресъздаване на човешкия образ. Разбира се всеки от участниците в проекта на „Арт център Варна” притежава свои индивидуални особености – Стоян има много развито въображение (вече следва в Семинарията), девойките са по-емоционални, Алекси пък е най-добър в рисунките върху трафопостове, които преобразяват скучните утилитарни предмети и внасят ведро настроение в градската среда.  

За Елена Пенчева, Драгол Пенчев и Велина Гребенска работата по проекта „Изкуство за всички, всички за изкуството” носи удовлетворение - заради добрите резултати, сериозното отношение на младите хора към изкуството и към предоставената им възможност да получат достъп до информация и специализирани знания, които – предвид социалния им статус, извън този проект те не биха могли да си позволят. С музикален поздрав към художниците, в празничната атмосфера на 5 декември в Галерия Алфа Арт III, ще се включи вокалната група „Звездни струни” към Общински детски комплекс Варна.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
02.12.2009 г. 10:44
Посетено:
1486
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8997-galeriya-alfa-art-iii-tsentar-za-populyarizirane-na-balgarskoto-izkustvo-predstavya-art-tsentar-varna