Изложби

Монументалните паметници на комунизма - изложба на Никола Михов

Снимки, сведения за архитектите, скулпторите и историята на всеки паметник

Монументалните паметници на комунизма - изложба на Никола Михов



◊ СЪБИТИЕТО

Forget Your Past
Монументалните паметници от времето на комунизма
Никола Михов – фотографска изложба


5-27 декември 2009
Artnewscafe, Пловдив, ул. "Отец Паисий" 38

5 декември (събота), 17-21 ч. - Откриване на изложбата,
среща с автора и представяне на архивни материали, свързани с паметниците.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕЯТА

Графитът ‘’Forget Your Past’’ над входа на дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, илюстрира съдбата на паметниците от времето на комунизма. Някога символ на гордост за всеки град, днес повечето от тях са запуснати и разграбени. Посветени на Съветската армия и Септемврийското въстание или на Сръбско-българската война и Априлското въстание, всички те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало.

Въпреки демонтирането на много от паметниците, днес в  България има над 150 монумента, построени в периода между 1945 и 1989 г. След промените много от тях не са припознати от държавата и остават безстопанствени. Никой не разполага със сведения за точния им брой, а информация за авторите и историята им липсва.

Серията ‘’Forget Your Past’’ хвърля светлина върху най-внушителните монументални паметници в България, построени в периода 1953-1985 г. Освен композираните  в диптих снимки, изложбата включва и подробни сведения за архитектите, скулпторите и историята на всеки паметник. Серията е реализирана в рамките на проекта ‘’Следа’’, който обединява творци и архитекти около идеята за приобщаването на паметниците от времето на комунизма в съвременната градска среда.

Досега изложбата е показвана по време на „Месеца на Фотографията” в Лондон, “Zero Budget Festival“ в гр. Вроцлав, Полша, както и в Центъра за култура и дебат ”Червената къща” в София.


◊ ЗА АВТОРА

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Автор е на самостоятелни изложби в София, Париж, Лондон и Загреб. Участвал е в редица международни групови  изложби. Носител на наградата ‘’Фотошкола’’ на международното фотографско биенале ''Фодар'' през 2009 г. и на наградата за репортажна фотография от конкурса на Българска фотографска академия през 2007 г. Негови снимки са публикувани в престижните френски списания PHOTO и Responses Photo.

Автор:
artnewscafe
Публикация:
01.12.2009 г. 18:31
Посетено:
4469
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8994-monumentalnite-pametnitsi-na-komunizma-izlozhba-na-nikola-mihov