Изложби

Изложба на Юрий Буков в Стара Загора

Художникът ще представи 42 свои платна в Художествена галерия – Стара Загора

Изложба на Юрий Буков в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Юрий Буков

Откриване на 3 декември 2009 от 18,00 ч.
в Художествена галерия - Стара Загора.


Общо 42 свои платна ще нареди в Художествена галерия – Стара Загора художникът Юрий Буков, който миналата година взе Голямата награда на Второто Балканско квадринале „Митове и легенди на моя народ”. Наградата бе за платното „Костенурката”, което е част от фонда на Галерията в Града на липите, поетите и правите улици.


„Костенурката” бе включена и в изложбата на наградените от двете балкански квадриналета през 2004 и 2008 г. в Стара Загора, която в момента гостува на Народното събрание и бе открита там официално на 19 ноември.


◊ ПОВЕЧЕ

Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ” се организира на всеки четири години (т.е. всяка високосна година) под патронажа на кмета на Община Стара Загора. Организатори традиционно са Община Стара Загора, Художествената галерия, Министерството на културата и Съюзът на българските художници.

На 15 декември 2004 г. в Художествената галерия в Стара Загора бе открито Балканското квадринале на живописта "Митовете и легендите на моя народ". В първото издание участваха 159 автори от България, Турция, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия. Има изпратени творби от Чехия, Италия, Бразилия. Бяха изпратени 430 картини, но журито допусна за финално представяне 215. Големият приз на квадриналето е пластиката „Зографът" на покойния скулптор Александър Козаров и парична премия. Награди бяха връчени още от водещи старозагорски фирми - Загорка, Трейс Груп, Домейн Менада, Мини Марица-изток.

Общо 121 художника с над 400 платна заявиха своето участие във Второто издание на квадриналето, открито отново на 15 декември миналата 2008 година.
Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
30.11.2009 г. 21:53
Посетено:
1274
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8982-izlozhba-na-yuriy-bukov-v-stara-zagora