Изложби

"Да да, наив" в галерия "Париж"

Изложба живопис и пластика

"Да да, наив" в галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

„Да да, наив”

Анита и Георги Ненчеви

живопис и пластика

На 01.12.2009 г. в галерия "Париж" ще се открие изложбата на артистичното семейство художници Анита и Георги Ненчеви под закачливото име – "Да да, наив".


◊ ИЗЛОЖБАТА

"Да да” – като закачка с дадаизма, но и като весело потвърждение, че това наистина е стила наивизъм. Освен че това е жанрът, в който Анита и Георги творят, той е и най–явният израз на свободата да кажеш всичко без задръжки и съображения - точно както би направило в рисунките си едно дете. Може би думата откровеност най-точно описва тяхната живопис.

Анита и Георги отдавна са заявили своето лице пред българската публика. Ирония и весели намигвания към живота или библейските събития струят от платната на семейство Ненчеви. Готвачи, риби, гозби и уютни стари печки се преплитат и бълбукат в една забравена от нас топла и спокойна  атмосфера от времето на нашите баби. Дори експлантацията на реброто на вечно нещастния и принесъл се в жертва Адам, в името на създаването на хитричката и „невинна“ Ева е поднесена със същото домашно и уютно усещане от Анита.

Георги Ненчев пък балансира с по–мъжкия поглед върху библейската тематика, неговата ирония е по-сдържана, образите са по-скоро символно изведени, а не така разработени, както са при Анита и всичко е някак категорично заявено. Без излишно бърборене.

Всъщност тази изложба показва много ясно мъжкия и женския поглед върху човешкия живот и вечните теми и въпроси, които ни терзаят.

Именно това съчетание създава нейния чар, хармония и пълнота.

Срещата на тези две виждания се осъществява в общата картина на авторите - „Битие”, която е единствената върху любимия и на двамата материал - дървото. Там пластика и живопис се обединяват, за да покажат създаването на света и човека.

В „Да да, наив“ посетителите ще видят и няколко уникални пластики от дърво на Георги Ненчев. Дълбока философия и много послания се крият в някои от тях, a  други са шантави и еротично-закачливи.

Експозицията ще продължи до 18.12.2009 г, като може да бъде видяна и онлайн в сайта на галерия "Париж".

             
Автор:
Надя Павлова
Публикация:
30.11.2009 г. 14:09
Посетено:
1166
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8980-da-da-naiv-v-galeriya-parizh