Изложби

Детски рисунки в Дома на архитекта - Варна

Произведения на 30 деца от Варна на възраст от 6 до 14 години

Детски рисунки в Дома на архитекта - Варна


◊ СЪБИТИЕТО

На 30 ноември 2009 от 18.00 ч. в Дома на архитекта, Варна, ул. „Мусала” 10 ще бъде открита изложба под наслов „През детските очи” на сдружение „Арт визия”.

Среща с медиите: в същия ден от 12.30 ч. Ще участват: арх. Станчо Веков – куратор на изложбата, Светлана Михова – артпедагог, и трима автори: Калина Пешева (4-ти клас), Милен Минков (5-ти клас) и Недко Найденов (5-ти клас).


◊ ИЗЛОЖБАТА

Детски рисунки изпълват Дома на архитекта във Варна в дните преди светлия празник Рождество Христово. С цветовете на дъгата и силата на детското въображение греят творбите на 30 деца от различни училища и детски градини във Варна на възраст от 6 до 14 години. Те работят под ръководството на Светлана Михова – артпедагог и председател на сдружението „Арт визия”, което чрез различни образователни, психологически и творчески практики насърчава млади таланти и подпомага социалната интеграция на деца в риск и деца в неравностойно положение.

Изложбата, с куратор арх. Станчо Веков, е част от дейностите на сдружението като асоцииран член на Клуб „Приятели на Европа” в направление „Балкански културни коридори”. По тази линия рисунки на децата има в Охрид и други балкански градове. Целта е чрез насърчаване на творческата активност у децата и международно сътрудничеството в областта на изкуството да се популяризира България с нейните природни забележителности, архитектура и културни традиции.

От участия в конкурси и пленери на общинско, национално и международно ниво децата са спечелили общо 27 престижни награди. Някои от тях: Варна, първо място, и едно поощрение в конкурса на Моряшки професионален съюз „Детско море” и „Морски легенди” през 2008 г., трите специални награди в различни възрастови групи, грамота за Сдружението и награда за най-малък участник през 2009 г.; Втора награда в националния конкурс „Нарисувай ми слънце” на Сдружение за български семейни ценности, традиции и култура „Българче”; Три награди за публикации в списание „Пчелица”; Благодарствено писмо от Дунавската комисия в Будапеща, Унгария за ярко участие в международния конкурс „Дунав и дунавското корабоплаване през детските очи”; Награда от международния конкурс „Мал Битолски Монмартр” в Битоля, Македония за „Арт визия” с преподавател Светлана Михова и индивидуална диплома за осемгодишния Николай Харбалиев.

Рисунки на малките варненски художници бяха експонирани и публикувани на сайта на Музея на Виена след участието им в международния конкурс „Бай Ганьо в Европа”, както и на сайта на Европейската комисия в Брюксел, след участието им в конкурса за плакат на генералната дирекция „Правосъдие, свобода и сигурност” на тема „Правото на закрила на децата”.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
29.11.2009 г. 16:03
Посетено:
2976
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8968-detski-risunki-v-doma-na-arhitekta-varna