Изложби

Изложба "Ротата на капитан Б. К. (Нощна стража)" в галерия Буларт, Варна

Изложба живопис на Самуил Стоянов

Изложба "Ротата на капитан Б. К. (Нощна стража)" в галерия Буларт, Варна


◊ СЪБИТИЕТО

“Ротата на капитан Б. К. (Нощна стража)”*

изложба живопис на Самуил Стоянов

26.11.-09.12.2009г.
галерия "Буларт", Варна, ул. “Шипка” 22

Откриване: 26.11.2009г. (четвъртък), 18 часа
 
Пресконференция: 26.11.2009 от 13.00 ч 


◊ ИЗЛОЖБАТА

Самуил Стоянов е един от най-активно работещите млади български художници, които започнаха своята кариера в началото на 21. век. За тях скрупулите от използването на различни визуални изразни средства нямат почти никакво значение. Една от последните провокации към варненската публика, която Самуил отправи, беше пърформансът “Вояджър 3”, който той представи в рамките на con.tempo - уикенд за съвременно изкуство.

В настоящата изложба “Ротата на капитан Б. К. (Нощна стража)” Самуил Стоянов показва най-новите си живописни работи. Терминът живопис обаче не бива да ни подвежда, защото авторът използва традиционната техника като подходящото в случая изразно средство, а не като самоцел.

Самият автор предпочита да нарича тези си произведения обекти или просто картини, тъй като за него много по-важен е смисълът на дадената работа, отколкото цветовете или техниката. Политиката, различни социални теми и от друга страна, проблемите за екзистенциалното осъзнаване са неизменна част както в реализираните досега от него проекти, така и в настоящата изложба. Тук сюжетите изглеждат познати и някак подозрително близки. Те са кадри от ежедневието, които авторът “изкарва” с ярък жест пред очите на публиката, приканвайки я да се забавлява, но също и да мисли и вижда заедно с него.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Самуил Стоянов е роден през 1975 г. в Добрич. Понастоящем живее и работи в родния си град. През 2001 г. завършва специалност „Керамика” в НХА. Работи в областта на всички съществуващи художествени медии, като третира разнородни, актуални теми, често използвайки остра ирония.

От 2001 до 2008 е реализирал шест самостоятелни изложби в България и Австрия, носител на седем награди за художници, между които са наградата на галерия "Буларт" в конкурса за проект на пощенска картичка "Арт Магистрала България - Европа 2007", където той беше отличен заедно с Рая Георгиева, а тази година стана носител на престижната награда за съвременно изкуство БАЗА, която ще му осигури шестседмичен творчески престой  в ISCP - Ню Йорк.

___________________
* Името на изложбата е взаимствано от картината на Рембранд “Ротата на капитан Франс Банинг Кок”, по-известна като “Нощна стража”. Company of Captain Frans Banning Cocq (The Night Watch)

Автор:
Дора Дончева, галерия "Буларт"
Публикация:
26.11.2009 г. 15:21
Посетено:
1265
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8956-izlozhba-rotata-na-kapitan-b-k-noshtna-strazha-v-galeriya-bulart-varna