Изложби

Живопис и скулптура в галерия "Жорж Папазов", Пловдив

"Точка на кипене на фантазията" и "Действителност и отражения"

Живопис и скулптура в галерия "Жорж Папазов", Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

На 24.11.2009 г. от 18.30 ч. в галерия „Жорж Папазов” - Пловдив, бул. "Христо Ботев" 92 (Рилон център) ще се открие
съвместна изложба на скулптора Веселин Ламбрев и живописеца Иван Краевски.


За експозицията в галерия „Жорж Папазов” ще говорят изкуствоведът и културолог проф. Елка Бакалова и изкуствоведът Светла Москова.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Скулптурите на Веселин Ламбрев са обединени от заглавието „Точка на кипене на фантазията”. Те за първи път бяха представени през 2005 г. в Културен център “CAISA” в Хелзинки - Финландия. През 2006 г. Веселин Ламбрев приема поканата на г-н Виктор Хулик за представяне в Братислава - Словакия със самостоятелна изложба „Точка на кипене на фантазията 2”, която е първото българско участие в международните изложби „SCULPTURE AND FBJECT XI”. Предстоящата изложба „Точка на кипене на фантазията 3” в галерия „Жорж Папазов” в гр. Пловдив, авторът е допълнил с няколко нови творби. Това е поредното представяне на Ламбрев в родния му град.

Картините на Иван Краевски са под наслов „Действителност и отражения”. В тях художникът представя живописни моменти от Париж, Венеция, Залцбург и красиви кътчета на Полша и България – отражения върху платното от негови пътувания в Европа и страната. Най-новите пейзажи са от последните участия на Краевски в пленерите в Ситово и Созопол. За неговите „Сезони” изкуствоведката Светла Москова споделя: „Когато гледаме творбите на Иван Краевски, тяхната спокойна необятност, човешките ни мисли се реят в необозрими спомени, надежди и очаквания. Неговата живопис е пастьозна и мека, хармонична и сложна, носи очарованието от мига на ежедневието, уловил красотата на деня и нощта”. Освен с хармонията си, действителността се отразява в картините на художника и в по-острите си форми. Пример за това е картината от цикъла „Не на тероризма” – тема, върху която авторът работи напоследък.


◊ ХУДОЖНИЦИТЕ

Веселин Ламбрев е роден на 06.03.1962 г. в Пловдив, България. През 1981 г. завършва средно специално художествено училище за приложни изкуства в Смолян, специалност "Металопластика", в класа на скулптора Ангел Стоянов. През 1989 г. завършва НХА за изящни изкуства в София специалност "Скулптура" в класа на проф. Димитър Бойков. По време на следването специализира в ателието на скулптора Вежди Рашидов. През 2000 г. основава ателие по скулптура в Академията за музикални танцови и изобразителни изкуства, Пловдив и преподава скулптура до 2002 г. Участва в редица художествени изложби и галерии в страната и чужбина. Веселин Ламбрев живее и работи в Пловдив.    

Иван Краевски е роден на 04.08.1943 г. в Зелениково. През 1971 г. завършва ВИИ „Николай Павлович” специалност „Живопис”. Член на групата на пловдивските художници от 1971 г. Дългогодишен преподавател по живопис, композиция и рисуване в ССХУ „Цанко Лавренов” - Пловдив. Правил е самостоятелни изложби в София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Карлово и Балчик. Има участия в общи изложби в Германия (Франкфурт, Магдебург), Полша (Занемеш, Познан), Англия (Лондон), Франция (Париж) и България. Негови картини са притежание на галерии и частни колекционери в Англия, Германия, Русия, Гърция, Испания, Полша, Япония и България. Живее и работи в Пловдив.

Автор:
Галерия "Жорж Папазов"
Публикация:
19.11.2009 г. 16:13
Посетено:
2755
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8905-zhivopis-i-skulptura-v-galeriya-zhorzh-papazov-plovdiv