Изложби

Изложба "Илюзии за ума и очите" в СГХГ

Повод за илюзорни разходки в един различен свят

Изложба "Илюзии за ума и очите" в СГХГ
Николай Караджов. Стереометричен натюрморт, 1981, 42х58 см


СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия представя изложбата

Илюзии за ума и очите
Между хиперреализма и абстракцията


Кураторски проект на Мария Василева, главен уредник в СГХГ.

20 ноември - 31 декември 2009
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1
София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


◊ ИЗЛОЖБАТА

Хиперреализъм (синоними: фотореализъм, суперреализъм) е стил в изкуството, при който обектите се рисуват с безпристрастна точност на детайла.

Абстрактно изкуство (синоним: нефигуративно изкуство) не изобразява разпознаваеми обекти или сцени, а за сметка на това се състои от форми и цветове, които съществуват заради своята собствена експресивност.

В това поредно представяне на творби от колекцията на Софийска градска художествена галерия кураторът Мария Василева е избрала нестандартен подход: да обедини два на пръв поглед противоположни стила. От една страна, това е хиперреализмът с неговата обсебеност спрямо предметността. От друга, абстракцията като най-отдалечена от обектите и субектите във видимия свят.

Проследяването на два исторически стила на принципа на контраста дава възможност за категорично формулиране на разликите. Изправени едни срещу други „очи в очи”, те ясно показват две посоки на мисълта. Едната преследва обективизиране на реалността, вглеждане в хора и предмети, като че ли изтръгнати от конкретното място и историческото време. Другата скъсва връзките с познатото и изгражда паралелна действителност.

В тази диаметралност обаче се очертават и някои прилики. Повечето абстрактни художници тръгват от познанието за даден обект в заобикалящия ни свят и развиват изкуството си по посока на собствено, независимо естетическо единство. Представителите на хиперреализма могат да постигнат странна енергия – ефектът на внимание към детайла парадоксално създава силно усещане за нереалност. Така и двата стила дават повод за илюзорни разходки в един различен свят.

В изложбата са включени картини на художници от различни поколения: Никола Аврамов, Иван Георгиев-Рембранд, Никола Даскалов, Петър Дочев, Христо Симеонов, Йордан Кисьов, Иван Кирков, Димитър Буюклийски, Стефан Родев, Лъчезар Касабов, Христина Петрова, Росен Райчев, Михаил Стоянов, Милко Павлов, Милко Божков, Милена Йоич, Николай Караджов, Володя Кенарев, Стефан Янев, Николай Ников, Борис Колев и др.


Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
18.11.2009 г. 22:59
Посетено:
1297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8899-izlozhba-ilyuzii-za-uma-i-ochite-v-sghg