Изложби

Самостоятелна изложба на Петър Савов в галерия "Минерва"

Петър Савов – художник с поливалентен творчески стил

Самостоятелна изложба на Петър Савов в галерия "Минерва"


◊ СЪБИТИЕТО
 
Петър Савов представя самостоятелната си изложба в галерия "Минерва"

От 18 ноември до 17 декември 2009

 
◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА
         
„Роденият в средата на миналия век в Пловдив художник носи в себе си традициите и духа на хилядолетния град. Тази основа, както и стилния и верен личностен светоглед формират творческия щрих на малериста.

Във всяка една от картините му прозира желанието за хармония, доброта, откриването на света и отъждествяването с природата  и живия живот.

Безграничният ритъм на тоновете, на места забързаната мисъл на сюжета напрягат сетивата на наблюдателя и превръщат художествените краски на твореца в част от собственото ни битие.

Да си част от рисувания свят на Петър Савов е предимство и взаимна отговорност. Защото той предлага своите мисли и чувства като дете, което няма скрити помисли. Цветовете в оградената от рамка част от неговата сензитивност, са наситени, пречистващи, ведри и въздигащи. Или ги приемаш и те карат да станеш съмишленик на неговата вяра и надежда за един по-добър свят, или се прекланяш пред природата, създала такъв изразител на човешката душа.

Градивната и търсеща цел на твореца е да мултиплицира красотата в нас, в различните й форми. Той рисува не само с бои и палитра, но се отдава и на пластичното изкуство. Неговите витражи и малки пластики са подсещане за многообразието на духа, за свобода на творческата природа, на безгранично блуждаещия иновативен нюх.

Интровертното и екстровертното в Петър Савов правят едно завършено цяло, което остава трайни следи, при среща с неговото търсещо изкуство.

Благословени са тези, които са близо до твореца, човека и приятеля Петър Савов. Сълзите на духовното му величие, неговите картини, са празник за сетивата на почитателите му и източник на житейска сила и вдъхновение за красота, любов и мир”.
 
Милена Хлебарова

Автор:
Мария Делимаринова
Публикация:
17.11.2009 г. 20:11
Посетено:
4297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8891-samostoyatelna-izlozhba-na-petar-savov-v-galeriya-minerva