Изложби

Руски усмивки пред фотообектива

Изложба на фотохудожника Анатолий Виляховски

Руски усмивки пред фотообектива


◊ СЪБИТИЕТО

В зала 5 на Музея Дом на хумора и сатирата в Габрово на 19 ноември 2009 г. се открива нова фотографска изложба. Организаторите са я нарекли съвсем непретенциозно: „Руски усмивки пред фотообектива” – просто уловените мигове не са измислени или нагласени, а направо са почерпени от живота. Същевременно само окото на професионалист може да ги „открие” и запечата с фотоапарата си, за да ги сподели с близки и приятели.


◊ АВТОРЪТ

Предстои ни среща с изкуството на фотографа Анатолий Виляховски (роден на 02.02.1938 година), който живее и твори в град Майкоп, столицата на руската автономна република Адигея. Творческата му биография е богата и разнообразна: самият той е член на Съюза на фотохудожниците на Русия, има над 100 участия във фотоизложби в повече от 15 страни, като получава награди за творбите си в редица регионални, национални и международни фотофоруми. Често е инициатор на фотографски конкурси, обича да работи с младите и да ги увлича със своя патос и енергия.

Връзки с Дома на хумора
А. Виляховски за първи път участва в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата през 1989 година и оттогава, заедно и с други свои колеги от родния си град, следи и се включва в следващи издания на международния форум. Габровци го познават и лично – през 2003 година той стана носител на Специалната награда на Министерството на културата в раздел „Фотография” от 16. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата и пристигна за церемонията в ДХС, тази година пък беше гост по време на откриването на 19. Международно биенале. Беше много щастлив, че ще може да снима карнавала, най-забележителното събитие на двата бряга на Янтра. Сигурно е събрал материал за не една изложба с темата на габровския карнавал!

Любопитно
Какво обича да снима Виляховски? Земята и хората, така накратко можем да определим кръга на неговите интереси. Но Земята с всичките й прелести – планини, върхове, долини, гейзери, населяващите я редки растителни видове... Сам запален турист, инструктор по туристическо ориентиране, Анатолий Иванович може с часове да ви разказва за пътешествията си и незабелязано ще ви изкушава наистина да тръгнете по петите му по някоя стръмна вита пътечка! Тази природна хубост е събрана в повече от 20 илюстрирани от него карти, пътеводители, дипляни, албуми, книги. „С фотография се занимавам от 1950 година – признава той. – Имам множество походи по гейзери и възвишения, катерил съм се по Авачинския и Корякския вулкани на Камчатка.” А в света около нас е открил толкова смешни движения, ситуации, пози, мимики, присъствие, които ни е подарил чрез фотографиите си, че наистина можем да го наречем фотограф на усмивките („Петел за продан”, Казаци на панаир”, „Вратар”, „Последни новини”). Обича да си прави каламбури, предпочита закачливите и често алегорични кадри (”Ягодки”, „Теменужки” и други).

Изложбата „Руски усмивки пред фотообектива” – 80 фотографии на Анатолий Виляховски, може да бъде видяна в зала 5 на ДХС до края на месец декември 2009 г.
Автор: Венета Георгиева-Козарева
17.11.2009 г. 11:03
Посетено: 481
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8887-ruski-usmivki-pred-fotoobektiva