Изложби

Носорогът като символ на тоталитаризма

Образец на турското съвременно изкуство в Галерия „Арт Алея”

◊ СЪБИТИЕТО

„Те не са вредни, ако не ги докосваш" е мото на изложба, която ще представи на българската публика един от бележитите артисти на турското съвременно изкуство
Гьонюл Нухоглу.

Изложбата ще се открие на 13 ноември 2009 в Галерия "Арт Алея" в София.

Това е второто представяне на произведения на съвременната турска художничка в България, след участието й във фестивала “Процес - пространство” в град Балчик.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Галерия "Витоша" и ще продължи до 10 декември 2009 г.


◊ ПОВЕЧЕ

Изложбата е коментар на тоталитарния режим, който трансформира нашите взаимоотношения, модели на поведение и мисли, превръщайки ги в носорог, като символ на тоталитарната нагласа, която обезличава човешкото у нас. Превръщането в носорог е трансформация, а не промяна. Промяната може да се обърне, може да се ревизира, но трансформацията е необратим процес", споделя Гьонюл Нухоглу.

Освен професионалните си занимания като художник Гьонюл е основен двигател на инициативите на турската Painting and sculpture museum association. Тя организира ежегодните награди за съвременно турско изкуство с подкрепата на Акбанк. Номинираните от миналата година представят страната на Венецианското биенале. През миналата година тя бе куратор на изложбата съвременно турско видео, представена в залите на "Шипка" 6.

Автор:
Добромир Тошев
Публикация:
12.11.2009 г. 21:46
Етикети:
Посетено:
784
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8860-nosorogat-kato-simvol-na-totalitarizma