Изложби

"Усещане за себе си" - изложба на Лилия Балимезова в Галерия Алфа Арт III, Варна

Свободата от абстрактно понятие в реално усещане за себе си

"Усещане за себе си" - изложба на Лилия Балимезова в Галерия Алфа Арт III, Варна


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 ноември 2009, петък, от 18.00 ч. във варненската галерия Алфа Арт III - Център за популяризиране на българското изкуство, бул. “Княз Борис Първи” 115, ще бъде открита изложба на Лилия Балимезова.

Експозицията под наслов “Усещане за себе си” - живопис и стъклопис, ще представи Виолета Тончева.

Гостите ще имат възможност да видят и авторски видеоклипове на Лилия Балимезова, както и да чуят произведения от Шуберт, изпълнени от възпитаничката на НУИ “Добри Христов” Звезделина Коларова.


◊ ХУДОЖНИЧКАТА

Родена в Карлово (1979), завършила художествена паралелка в СОУ "Васил Левски" в родния си град и Югозападния университет в Благоевград със специалност изобразително изкуство (2002), Лилия Балимезова живее и твори във Варна (от 2008), участва в няколко постоянни експозиции в страната и чужбина. Нейни картини притежават галерии и частни колекции в България, Франция, Италия, САЩ, Русия и др.


◊ ИЗЛОЖБАТА КАТО УСЕЩАНЕ ЗА СЕБЕ СИ

Лилия Балимезова работи в областта на живописта и приложните изкуства. Творчеството й, насочено тематично към пейзажа, натюрморта и фигурата, е  издържано в по-скоро абстрактен стил. Платната, отразяващи емоцията на пътешествия, лични откривателства и срещи с приятели, впечатляват с чистотата и изразителността на формите, с усета за хармония между отделните планове. Наситени с цвят и енергия, те излъчват позитивност и напомнят, че светът е най-прекрасното място, което познаваме и на което не бива да пропускаме да се наслаждаваме.

Серията „Пейзажи от Италия”, „Бялата кула”, „Старата мелница” пресъздават настроението на едно пътуване през китни, сгушени в гънките на околността италиански селца, които очароват с неповторимия си уют и романтиката на средиземноморската архитектура. Трите платна „Самотен дом” проследяват меланхоличното съществуване на жена, обградена в бялото пространство на самотата, изолирала себе си от суетата на обществото. „Трансформация” изобразява големия град само в цветове. Дистанцираният поглед откроява на фона на сивото ежедневие голям червен квадрат – символ за сърцето на съвременния полис, пулсиращо в неравноделния такт на рекламните светлини. И така нататък.

Изложбата „Усещане за себе си” разкрива естетическите търсения на Лилия Балимезова в света на изкуството. Тя артикулира личните си предизвикателства в живописната техника на маслените бои и свободата на линиите в рисунката върху стъкло, като и в двете медии чистотата на цветовете и формите са особено важни акценти.

Ако трябва да изведем обобщен художествен образ от „Усещане за себе си”, то той би бил на един открит и позитивно настроен мечтател, който се стреми към баланс във взаимоотношенията, но при необходимост не би се поколебал и да прокара рязка граница между себе си и другите. Свободата се изразява в начина, по който ще бъде постигната. В крайна сметка именно това превръща свободата от абстрактно понятие в реално усещане за себе си. „Харесвам съвременната абстрактна живопис - казва Лилия Балимезова - но не тази, която по директен и вулгарен начин изобразява недостатъците и липсата на ценности в съвременното общество, а тази, която организира и успокоява целия този заобикалящ ни хаос с чисти цветове, интересни форми и балансирана композиция”.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
12.11.2009 г. 21:22
Посетено:
1551
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8859-useshtane-za-sebe-si-izlozhba-na-liliya-balimezova-v-galeriya-alfa-art-iii-varna