Изложби

Изложба "Вчера живяхме така... А днес?" във Варна

20 години Преход

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Вчера живяхме така... А днес?"
Куратор: Тинка Бозова, РИМ - Варна


Начало: 10 ноември 2009 г. в 16:30
Край: 10 декември 2009 г. в 00:00
   
Археологически музей - гр. Варна


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Изложбата "Вчера живяхме така... А днес?" се роди във връзка с 20-годишнината от демократичните промени. Представени са около 200 автентични експоната от ежедневието на варненеца (българина) по времето на социализма, съхранявани в Музея за най-нова история – Варна. За свидетелите на това време предметите ще събудят спомени. Някои от предметите се ползват и днес. За поколението след 1989 г. повечето от нещата в експозицията са непознати, може би смехотворни, най-малкото безкрайно остарели. Експонатите безпристрастно илюстрират бита, мисленето и живота на хората от комунистическата епоха.

В експозицията ще се видят парцалени и дървени детски играчки, сините чавдарски и червените пионерски връзки на учениците, комсомолските значки и униформи, винтягата и ушанката, шушлека и найлоновите ризи, роклите с "бебе" якичка, плетените бански костюми, комбинезоните, игла за "ловене" на бримки на чорапи, налъмите, козметиката на соц. другарката, ролките за коса, бурканите със старите затварачки за зимнина, мильота, стари грамофони и плочи (тави), валяци за стамбиране на стени и други изненадващи и забравени експонати. Историята от това време оживява по един атрактивен начин. Всички експонати са артистично изложени извън витрина - върху преносими стълби, празни кашони, стари сандъци, мукавени куфари и тенджери под налягане, на пода и т.н.

Идеята е чрез експонатите историческите събития да оживеят така, че зрителите да се пренесат във времето на социализма, да го почувстват такова, каквото е било в действителност и сами да направят разграничението между "преди" и "след" 1989 г.

Нестандартният показ на оригиналите цели зрителят да бъде заинтригуван от този близък, а в същото време различен исторически период. Всеки ще има достъп до предметите – да ги пипне, да ги помирише, да ги пробва. Защото само когато се докоснеш и лично почувстваш епохата, можеш да я възприемеш истински. Така всеки ще направи своето тълкуване и своя извод. Използвани са лаконични, прецизно подбрани цитати на социалистически величия и лозунги, висели навсякъде.

Съзнавам, че засягам трудна, болезнена, чувствителна тема. Целта е да си припомним заедно миналото, да търсим и да откриваме сложните отговори, чрез които ще преодолеем натрупаните страхове и ще пречистим затлаченото си мислене.

• По време на откриването на изложбата ще се осъществи пърформанс "Театрална агитпроп акция (миш-маш от артефактите на времето)" с хомолуденс, автор и режисьор-физкултурник: Елица Матеева


◊ ДЕЯТЕЛНОСТ: ТРУД И ЖИВОТ

... Упражнение шесто.

Предлагаме ви една незабравима среща с битовия и трудов режим на населението. Аграрно-селското начало на нашия бит се ситуира в следното упражнение: носене на плетена кошница с яйца. Цветът и размерът на изложените яйца показва, че те са току-що снесени, селянинът редовно изпълнявал следната физкултурна повеля „Селянино, изми ли си яйцата?!”, както и други от подобно естество: „Да не оставим неодрусана слива в нашето село!”. Сапунът, който излагаме, е оригинален, местно производство от свинска мас. С навлизането на механизацията се появили звеноводи, трактори, ТКЗС-та, техният физкултурен процес е отразен в снимковия материал. С този инструмент са се затваряли бурканите, предназначени за зимнина. Физическото упражнение се състои от няколко единични действия, свързани с поставянето на капачката върху буркана и нейното запечатване, благодарение на механичен натиск.

Градът също се слави с висок трудов заряд - навсякъде работниците неуморно полагали усилени физически упражнения, за да може с всички сили да пресътворят една петилетка в реални стойности за 4 години, откъдето идва и лозунгът: „Всички сили – пет за четири!” Работникът с винтягата е трябвало да бъде ударник, да се съревновава и да не забравя, че всяка изгубена минута струва 0.05 стотинки. Така се строял социализма с подръчни средства."...

Из агитпроп акцията...

Автор:
Елица Матеева
Публикация:
06.11.2009 г. 21:11
Етикети:
Посетено:
1116
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8829-izlozhba-vchera-zhivyahme-taka-a-dnes-vav-varna