Изложби

Арт галерия "Ларго" с "Театрални етюди" в Театъра на българската армия

Магията на театъра през погледа на 11 варненски художници

Арт галерия "Ларго" с "Театрални етюди" в Театъра на българската армия
Николай Русев, "Портрет на Любен Чаталов"


◊ СЪБИТИЕТО

Театър на българската армия и Арт галерия "Ларго"

представят

Изложба “Театрални етюди”
Магията на театъра през погледа на 11 варненски художници

09-29 ноември 2009 г.

Откриване – 09 ноември 2009 г., понеделник, от 18.00 часа

Участници: Боян Янев, Веселин Костадинов, Галина Литвин-Костадинова, Иван Обретенов, Красен Бербенков, Лора Маринова, Марина Варенцова-Русева, Милен Маринов, Николай Русев, Тодор Игнатов, Явор Витанов

   
◊ ИЗЛОЖБАТА

След успешната реализация на изложбата “Театрални етюди” като съпътстващо културно събитие в рамките на XVII Международен театрален фестивал “Варненско лято” през месец юни 2009 г., колекцията получи покана от Директора на Театъра на армията и председател на Българската асоциация за театър г-н Митко Тодоров да бъде представена в началото на новия театрален сезон в София.

Варненските художници са изкушени от темата “Театър” и от предложението на галеристката Нели Вълчева да претворят магията “Театър” в платната си. Театралното изкуство винаги е било в симбиоза и кръвна връзка с работата на художниците – било то като сценографи, като художници на костюмите, плакатисти. И двете изкуства визуализират съвсем директно пред зрителя авторовите идеи, терзания, творчески виждания.

Обекти на варненските майстори на четката са Любен Чаталов, претворен от Николай Русев и Галина Литвин, Ивайло Христов, представен от Явор Витанов, Крикор Азарян, нарисуван от Тодор Игнатов и портрет на самия Тодор Игнатов, който освен художник е и сценограф на варненския театър, нарисуван от Красен Бербенков. Веселин Костадинов разработва образа на Михаил Мутафов с по-нетрадиционен подход и техника, а Милен Маринов обрисува актьора от Варненския теарът Жоро Велчовски с по-нетрадиционен поглед.

Изненада за софийската публика и ценителите ще бъдат портретите, нарисувани от Боян Янев и Иван Обретенов, които са се изкушили от красотата на актрисите от трупата на Театъра на Армията. Кои са те, ще разберем в деня на откриването на изложбата.

Каним всички на откриването на 09 ноември 2009, понеделник от 18 часа във фоайето на Театъра на българската армия на ул. "Раковски" 98 в София.

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
04.11.2009 г. 23:42
Посетено:
1108
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8818-art-galeriya-largo-s-teatralni-etyudi-v-teatara-na-balgarskata-armiya