Изложби

"България в пълен блясък" - изложба в Ловеч

Духовното богатство, християнската култура, природната красота на България

"България в пълен блясък" - изложба в Ловеч


◊ СЪБИТИЕТО

На 2 ноември 2009 г. в Художествената галерия в Ловеч бе показана изключителна изложба - "България в пълен блясък”. "Най-българската”, както я нарече Директорът на галерията – Спас Дочев, който я откри. "И най-християнската”, добави Ловчанският митрополит, Негово Високопреосвещенство Гавриил. Защото тя показва историята на християнството по българските земи. В нея виждаме не само най-известните, но и най-красивите български икони. Кметът на града, г-н Минчо Казанджиев, благодари на д-р 
Тошо Пейков, че дава възможност на своите съграждани да преоткрият духовното богатство на България, намиращо се в църкви и манастири или представляващо природни феномени. Той обърна внимание, че това е най-значимата изложба, гостувала в ловешката галерия, без да подценява достойнствата на всички останали. Добави, че такава изложба може да направи човек, който иска, може и знае как. Зам.-областният управител, г-н Сашо Данков, също изказа благодарност на д-р Тошо Пейков, че допринася за съхраняване на духовните български ценности и ги прави достояние на ловчалии.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Самият съставител на изложбата, д-р Пейков, разказва, че през 2008 г., подкрепян от членове на управителния съвет и от експерти на Национален дарителски фонд "13 века България”, започва кампанията "Да покажем България в пълния й блясък". Екипът, който създава за тази цел, и досега му оказва неоценима помощ. Но д-р Тошо Пейков сам пише текстовете и снима уникалните обекти. Разказва, че иконите се снимат най-трудно. Те, понякога, "не позволяват” да бъдат снимани. Макар че е ползвал най-съвременна снимачна техника, е трябвало десетки пъти да опитва. Минавали са часове, а и дни, докато в кадъра се улови истинското излъчване на светия лик.

В експозицията д-р Пейков включва експонати, представящи историята на християнството по нашите земи и показващи българския принос към световното наследство. Това са природни и културни забележителности под закрилата на ЮНЕСКО и други български чудеса, заслужаващи да бъдат включени допълнително в списъка на защитените обекти – Бачковският манастир, Басарбовският манастир, Самоковската иконописна школа, Трявна с Тревненската иконописна и резбарска школа, Александровската тракийска гробница. Между 700-те непреходни, защитени от Организацията за образование, наука и култура – ЮНЕСКО към ООН, ценности, показани в изложбата, са девет български обекта, човешки и природни творения с изключителна стойност: Боянската черква, Мадарският конник, Казанлъшката тракийска гробница, Ивановските скални черкви, Рилският манастир, Старият Несебър, Националният парк Пирин, Резерватът Сребърна и Тракийската гробница край село Свещари. Четири от тези чудеса са плод на Българската християнска цивилизация.

Изложбата е подредена в няколко раздела, включващи "История на християнството по нашите земи” с изброените забележителности, различните иконописни школи с най-ценните характеризиращи ги творби, манастирите и църквите, където се намират и които едновременно са архитектурна забележителност, както и обекти от по-ранната ни история и природни забележителности.


◊ ПЪТЯТ НА ИЗЛОЖБАТА
 
Изложбата е показвана с огромен успех в Народното събрание, в Министерството на културата, в много български градове и на много места в чужбина. Непрекъснато се отправят молби за  гостуването й на нови места. Копия от нейни експонати са дарени в много български училища, включително и ловешки. Поради изключителния интерес към експозицията и желанието на посетителите да получат икони, пейзажи, текстове и каталози, за тях са направени календари, мултимедийни и видеодискове, двуезичния каталог "България в блясък. История на християнството по българските земи”.
         
За себе си, една от щастливките, впечатлени от тази експозиция, казвам, че по-красиво и забележително като духовна стойност нещо не съм виждала. Няколкото  иконописни школи, включени заедно в една изложба, ми позволиха да видя прекрасни и различни като изпълнение и въздействие образци на българската иконопис на една и съща тема. Иисус Христос, Богородица с Младенеца, Великомъченик Георги, Свети Николай Чудотворец, Светите братя Кирил и Методий и още много. Градежът на самите църкви и манастири пък разкрива богатството на българската архитектурна мисъл, още когато българинът си е бил сам и архитект, и строител. Дори когато спазва строгия църковен канон за строеж по определен начин или взаимства нещичко от византийците, той съумява да подчертае българското. А какво да кажем за идеята му да сътвори църква или манастир в скалните пещери?! Колкото проста, толкова и гениална! Впечатляващите експонати от изложбата дълго ще съпътстват и ежедневието, и празниците ми, защото духовната енергия, с която ме заредиха, не би могла да изчезне в нищото и да не остави следи в мен.

Тази изложба, показваща духовното богатство, християнската култура, природната красота на България, създадени и съхранени от древни времена до наши дни от природата и таланта български, буди както възхищението ни от сътвореното и от неговите създатели, така и благодарност към д-р Тошо Пейков за богоугодното и родолюбивото му дело и към всички, които го съхраняват и разпространяват на полза роду. Това е то, истинското, значимото, съвременното будителство.

Автор:
Добрина Атанасова
Публикация:
04.11.2009 г. 13:41
Посетено:
873
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8805-balgariya-v-palen-blyasak-izlozhba-v-lovech