Изложби

Ателие "Ники" - пространство за общуване с изкуството и естеството на нещата

Ники Христова - изложба живопис, графика, бижута, аюрведа

Ателие "Ники" - пространство за общуване с изкуството и естеството на нещата


◊ СЪБИТИЕТО


На 4 ноември 2009, сряда, от 18.00 ч., на ул. „Проф. Любор Нидерле” 4 (зад ДКС) ще бъде открита най-новата артистична територия във Варна Ателие "Ники"

Изложбата ще представи Виолета Тончева


◊ АТЕЛИЕТО

Любовта довежда във Варна столичанката Ники Христова веднага след завършването на ССХУ за приложни изкуства със специалност металопластика и НХА “Николай Павлович” със специалност дизайн при доц. Огнян Шошев. От 1994 г., освен като дизайнер, тя се изявява и в други области на визуалното изкуство, като графична рисунка, акварел, илюстрация, маслена живопис, компютърна графика. За пръв път в България използва дизайнерски решения в акваристиката и превръща домашния аквариум в самостоен художествен обект. Уникалните й накити разказват красивите си истории в метал, мед, месинг и алпака, като впечатляват с изящната си изработка - принципно по-трудна, отколкото при среброто и златото. Те намират добър прием както в България, така и във Вашингтон, където с подкрепата на българската общност Ники Христова организира своя изложба. В поредицата от самостоятелни експозиции и участия в общи изложби, включително Международното биенале на графиката във Варна, се откроява премиерата на авторския календар „Български народни обичаи”, издателство „Славена”, 2008 г., в който не само илюстрациите, но и текстът са нейно дело. 

Всъщност на Ники Христова напълно й приляга определението тотален дизайнер, което (след Пол Ранд) характеризира авторския подход в изкуството, мислено в неговия контекст и във всичко, което подлежи на творческа интерпретация и промяна. Неконвенциален творец, Ники Христова непрекъснато прибавя нови изразни средства и различни гледни точки, за да разкрие философската връзка, естеството на нещата и хармоничното съотношение между тях. Човекът при нея винаги е част от природата, той общува с флората и фауната, дори си взема назаем от тяхната визия и в това взаимно проникване - понякога закачливо, понякога драматично, се усещат извечните енергии, движещи света и вселената.


◊ ОЩЕ ЗА НИКИ

Образите в последните живописни картини на Ники Христова (някои недовършени, нали все пак става дума за ателие) са своеобразни реминисценции за кентаври, минотаври и други митични същества, също библейски герои. Често се случва елементи от картината да прескочат игриво в металните накити върху оригиналните с формата и колористичните си идеи рамки. Общото между всички тези произведения на изкуството, които заедно и задружно изграждат света на художничката, е виталността им и умението да общуват със зрителя, да променят настроението и да предизвикват усмивка. 

Интересът на Ники Христова към природосъобразното начало я отвежда и към древната медицина аюрведа, чийто тайни са владеели народите на Средна Азия, а заедно с тях и българите, населявали онзи най-голям Град, Майката на всички градове Балх, откъдето идва името българи. Повлияна от древните текстове и  следвайки принципа си да прониква до дълбочината на нещата, Ники Христова изследва във все още недописаната си книга философията на аюрведа. Ако българите си припомнят забравеното знание за щастлив живот, според природните и нравствени закони, това би помогнало за преодоляване на агресията, омразата и нихилизма, за  съжаление, войнстващите днес знаци на българското. И тъй като връзката с природата става все по-важна за оцеляване на цялото човечество, е настъпил моментът, всеки да направи, да поправи нещо. В силата на твореца е да се опита да възстанови загубената връзка с естествените и съхраняващи сили на природата. Точно това прави Ники Христова със своето изкуство. Нещо повече. Тя отваря ателието си за другите и го превръща в пространство за споделяне на личен опит, обмен на добри енергии и лечение чрез кулинарни практики на аюрведа.

Идеята на Ателие "Ники" е да се опита да придаде на битието стойността на съ-битие и в тази съобщност да върне вкуса към истинските неща. Във всеки един смисъл.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
03.11.2009 г. 18:38
Посетено:
1318
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8802-atelie-niki-prostranstvo-za-obshtuvane-s-izkustvoto-i-estestvoto-na-neshtata