Изложби

Изложба и номинации за Наградата "Гауденц Б. Руф"

За съвременно българско изкуство

◊ СЪБИТИЕТО

Shortlist 2009
Изложба на художниците от последния кръг на конкурса за наградата „Гауденц Б. Руф”

Откриване: 2 ноември, понеделник, 2009, 18:00 часа
изложбена зала „Райко Алексиев”, ул. „Раковски” 125

• Пресконференция на 2 ноември (понеделник) 2009 от 15:00 часа в галерия „Райко Алексиев”, ул. „Г. С. Раковски” 125


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДАТА

Наградата „Гауденц Б. Руф” е учредена през 2007 година от бившия швейцарски посланик в България и носи неговото име. По време на своята дипломатическа мисия в България в периода 1995-2000 г. той е впечатлен от големия артистичен потенциал на българските художници. През тези години той самият взима дейно участие, като организира серия от забележителни изложби в швейцарската резиденция в София.

Воден от желанието да създаде устойчив модел за поощряване и подкрепа на съвременното българско изкуство, г-н Руф основава в Швейцария фонд, с който финансира връчването на ежегодна награда. Престижната награда се присъжда в две категории, за млади и утвърдени творци, и ежегодно за тях кандидатстват между 80 и 100 художници. Двамата наградени се избират от шестчленно международно жури. Освен утвърдени български специалисти тази година в журито са и Лоранд Хеги, директор на Музея за съвременно изкуство в Сент-Етиен, Франция и изкуствоведът Дарко Сенекович от Цюрих. Със своето 3-то издание конкурсът „Гауденц Б. Руф” успя да се наложи като едно от най-значителните събития за художествения живот в годината.

. Повече подробности за условията, залегнали в конкурса, можете да научите на страницата http://www.ruf-award.org


◊ ТАЗИ ГОДИНА

Тази година членовете на журито са: Лъчезар Бояджиев, София; Лоранд Хеги, Сент-Етиен, Франция; Весела Ножарова, София; Елена Панайтова, София; Дарко Сенекович, Цюрих, Швейцария; Гауденц Б. Руф, Берн, Швейцария. На срещата през май тази година те селектираха 15 художници от повече от 90 кандидати. Сега журито ще се събере отново, за да излъчи и обяви наградените, участващи в конкурсната изложба.

Номинирани художници в категорията „Млади творци”: Стефания Батоева, София / Лондон; Викенти Комитски, София; Лазар Лютаков, Пазарджик / Виена; Камен Стоянов, Русе / Виена; Коста Тонев, Пловдив / Виена; Михаела Власева, София.

Номинирани художници в категорията „Утвърдени творци”: Рада Букова, София / Париж; Боряна (Драгоева) Росса, София / Ню Йорк; Нина Ковачева, София / Париж; Надежда Олег Ляхова, София; Борис Мисирков / Георги Богданов, София; Милко Павлов, София / Берлин; Самуил Стоянов, Добрич; Дан Тенев, Димитровград; Боряна Венциславова, София / Виена.

Работите от 3-тото издание на наградата „Гауденц Б. Руф” могат да се видят в изложбата SHORTLIST 2009 в галерия "Райко Алексиев” от 2 до 20 ноември. Към изложбата е отпечатан и каталог. 


◊ ОЩЕ

По време на пресконференцията на същия ден г-н Гауденц Б. Руф ще представи тазгодишния конкурс и участниците в него. Той ще оповести и победителите за 2009 г. На представителите на медиите ще бъде предоставен каталог и материали, свързани с наградата.

Организаторите на Наградата „Гауденц Б. Руф” припомнят, че през 2007 г., първата година на конкурса, бяха наградени Светлозара Александрова за „Млади творци” и в раздел „Утвърдени художници” – Красимир Терзиев. На следващата година награди бяха присъдени в съответните категории на Бора Петкова и Аделина Попнеделева.

Автор:
Мариана Аврамова, СБХ
Публикация:
29.10.2009 г. 13:15
Посетено:
1100
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8754-izlozhba-i-nominatsii-za-nagradata-gaudents-b-ruf