Изложби

"Френска връзка" в Галерия-книжарница "София Прес"

Изложба живопис на Албена Щениовска-Еглофф

"Френска връзка" в Галерия-книжарница "София Прес"


◊ СЪБИТИЕТО

„Френска връзка”
Изложба живопис на Албена Щениовска-Еглофф

от 3 до 17.11.2009
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА
   
Албена Щениовска-Еглофф е родена в гр. Лъки (Родопите), но израства в гр. Стара Загора, откъдето тръгва нейният творчески път.

През 1996 г. завършва майсторски клас по живопис при проф. Николай Майсторов в Свободната академия „Жул Паскин” – София. От 1997 г. е член на СБХ. От 1993 г. участва в множество национални и представителни изложби в България и чужбина. От 1992 г. е осъществила над 15 самостоятелни изложби в България, Словакия, Унгария, Австрия, Белгия.

Нейни произведения са притежание на частни галерии и колекции в страната и Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Унгария, Словакия, Италия, Испания, Англия, Дания, Холандия, Белгия и САЩ. Живее и работи в София.


◊ ИЗЛОЖБАТА
   
Иронично-закачливото заглавие „Френска връзка” е неслучайно избрано от авторката. Търсенията й в областта на живописта са емоционално оцветени от преплитането на два езика – френски и български. Тя иска да обедини словото (на френски и български език), и живописта. Както  споделя: „започнах да изучавам френски на 6-годишна възраст, а сега, повече от 10 години, говоря и мисля на него ежедневно. Съдбата ме срещна с французин – мъжът на живота ми и баща на децата ми, за които френският език е роден, заедно с българския.”

Темите в изложбата са разработени в три цикъла – „Френска връзка”, „Спасена нежност” и „Вътрешни отражения”, а абстрактната форма е търсена като основен изказ в живописта на Албена Щениовска-Еглофф. Тя успешно съчетава хармонията на цвета с цялостното светоусещане за динамика. Техниката й често пъти включва колажа, който й позволява да осъществи вижданията си за сложно пространствено композиране, закодирано зад привидната плоскост на образа. Дълбочината, емоционалната категоричност на цвета и баланса на образната система, са само някои от особеностите в композиционното изграждане на авторката.

Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
28.10.2009 г. 14:02
Посетено:
1108
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8748-frenska-vrazka-v-galeriya-knizharnitsa-sofiya-pres