Изложби

Изложба на Николай и Елена Стоеви в галерия "Възраждане"

Изложба живопис

Изложба на Николай и Елена Стоеви в галерия "Възраждане"


◊ СЪБИТИЕТО

На 3 ноември 2009 в галерия "Възраждане" ще се открие съвместна изложба живопис на Елена и Николай Стоеви.

Изложбата ще продължи до 24 ноември. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В ювелирните натюрморти на Елена Стоева обикновените битови предмети придобиват ново звучене и една чаровна одухотвореност. Както Пепеляшка, под знака на феята, става принцеса, така и всеки елемент от картинните композиции, под четката на Елена, излъчва една новооткрита красота. Авторката сякаш рисува душата на предметите и потъвайки в майсторски поднесения свят на „мъртвата природа”, зрителят неволно е разчувстван от естетската магия на творбите.

През годините с творчеството си Николай Стоев създаде един нов свят, населен с особена порода човечета. Свят, в чийто калейдоскоп се съчетават и размесват приказка и реалност, смях и веселие, труд и забава с ярките цветове на една неудържима виталност. От най-простичките композиции в картините, до най-сложните – с гъмжило от бурно съществуващи човеци – творчеството на Николай Стоев носи радост и надежда, носи оптимизъм, който все по-трудно можем да защитим в личния си и обществен социум.

 

◊ АВТОРИТЕ

Елена Стоева завършва живопис в ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, член е на Съюза на българските художници. Има над 12 самостоятелни изложби. Това е втората й изложба в Галерия "Възраждане".

Николай Стоев завършва живопис в ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Има над 16 самостоятелни изложби и е носител на няколко европейски награди за творчеството си. Член на СБХ. През тази година получи и Наградата за живопис на Министерството на културата на XIX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.

Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
28.10.2009 г. 13:49
Посетено:
3035
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8747-izlozhba-na-nikolay-i-elena-stoevi-v-galeriya-vazrazhdane