Изложби

"Фенери & светила" грейват в Историческия музей в Горна Оряховица

От 145 години Горна Оряховица има право да поставя обществени фенери в центъра на селището

"Фенери & светила" грейват в Историческия музей в Горна Оряховица


◊ СЪБИТИЕТО

На 30 октомври 2009 г. в Исторически музей в Горна Оряховица отваря врати тематичната експозиция "Фенери & светила". С тази изложба културната общественост в града отбелязва три важни събития.

Първото е навършването на 145 години, откак Горна Оряховица е получила правото да поставя обществени фенери в центъра на селището. Решението е плод на желанието на известния турски реформатор Мидхад паша да придаде европейски облик на Османската империя.

Със светилата ще бъде почетен и Денят на народните будители - празника, на който си припомняме хората, разпръсквали светлината на образоваността из възраждаща се България.


◊ И ОЩЕ

И на един нов за нашия празничен календар ден ще бъде отдадено заслуженото с греещата експозиция. В края на октомври келтите празнували своята Нова година и вярвали, че в тази нощ се отваря границата между живия и мъртвия свят и починалите през изминалата година ни навестяват за последен път. През 853 г. папа Григорий IV утвърждава датата 1 ноември като Деня на вси светии. Новият празник е пренесен в САЩ, където заживява и нов живот. Затова и горнооряховският музей ще покаже едни нетрадиционни "съперници" на старите градски фенери.

Как изглеждат те, ще узнаем в Историческия музей Горна Оряховица от 14 часа на 30 октомври.

Автор:
Светла Иванова
Публикация:
27.10.2009 г. 10:19
Посетено:
3522
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8731-feneri-svetila-greyvat-v-istoricheskiya-muzey-v-gorna-oryahovitsa