Изложби

"Експерименти" на Иван Василев в Център Ателие "Николай Шмиргела"

Изложба живопис

"Експерименти" на Иван Василев в Център Ателие "Николай Шмиргела"


◊ СЪБИТИЕТО

„Експерименти”
Изложба живопис на Иван Василев


Откриване на 20 октомври 2009 (вторник) от 19 ч.
Център Ателие „Николай Шмиргела”, ул. "Паренсов" 30


◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Иван Василев е само на 23 години. И като всеки млад човек, обича да експериментира – не само в живота, но и в изкуството си.

В Център Ателие „Николай Щмиргела”, който е пресечна точка на различните идеи и подходи на автори от няколко поколения, той споделя някои от опитите си да подчини различни техники и материали на „нямата емоция”. Иван не обича да говори за работите си. Убеден е, че всеки вижда и усеща в тях онова, което иска, и е свободен да ги тълкува по свой собствен начин, без да му се въздейства с мнение или оценка.

Експериментите на Иван Василев излъчват „твърдост” и експресивност - “hard art”, подобно на строго индивидуалните и специфични съвременни музикални течения hard rock и heavy metal, защото много ясно се усещат тяхната структура и плътност. Иван Василев следва специалност „Метал” в Национална художествена академия и това е естествено, а логично се разгръща в работите му като монументален подход, независимо от формата.

Работите ще се запомнят с подчертана категоричност на емоционалните състояния, които налагат в творческото пространство. Експресията е не само в яркия колорит, но и в на пръв поглед хаотичния рисунък, който се обединява от черното и се превръща в монолитна, абстрактна форма. В част от творбите, под черните, преплетени като ремъци линии прозират, сякаш оковани силуети, които излъчват вътрешната сила и нечовешкото желание за свобода, извън собствените представи, понятия... и предразсъдъци.

В пластичните си търсения Иван Василев умело борави с различните материали и техники. Основно за него предизвикателство е не само овладяването на формата, но и енергетиката при вариациите на разпад на формата. Точно на тези „моменти безвремие”, като правило останали встрани дори от зрителите, но изпълнени с експресията и силата на творчеството, той посвещава своите експерименти, част от които са представени в настоящата изложба в Център Ателие „Николай Шмиргела”.

Автор:
Център Ателие „Николай Шмиргела”
Публикация:
19.10.2009 г. 23:37
Посетено:
1188
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8674-eksperimenti-na-ivan-vasilev-v-tsentar-atelie-nikolay-shmirgela