Изложби

Драган Немцов показва "Реално и фантазно" в родното Габрово

"Весел четвъртък" в Дома на хумора и сатирата

Драган Немцов показва "Реално и фантазно" в родното Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

Гост на поредния „весел четвъртък” в Дома на хумора и сатирата на 22 октомври т.г. ще бъде изтъкнатият художник Драган Немцов.

Роденият в Габрово творец ще представи своя самостоятелна изложба живопис „Реално и фантазно”. В нея са включени над 100 платна, изпълнени с различни техники (акварел, акрил, компютърна обработка). Преобладават тематични поредици от произведения, обединени в обща идея и съдържание: Габрово, Етъра, Габровски образи, София – забележителности, Летящи книги, Образи от САЩ, Велес, Зодии, Портрети, Строителни миражи, Свободна фантазия и др.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Реално и фантазно” е нетрадиционна по своето съдържание. В нея реалното е показано чрез снимки на обекти, а до тях са фантазните рисунки, в които въображението и четката на твореца са променили реалните образи. Някои творби поднасят доза закачка с оригинално използвани фотографски техники и компютърна рисуваща програма. А рисунките с акварелни и акрилни бои са свързани с фантазното като неотменим белег на изобразителното творчество. Фотосите в изложбата са дело на друг известен и талантлив габровец – фотографа Илко Немцов, брат на художника.

Творбите в изложбата впечатляват със свободната игра на въображението върху платното и са своеобразен израз на отношението на художника към заобикалящия ни свят и на надеждата, че един ден духовността ще възтържествува.  


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Драган Немцов (Драго) е роден през 1935 г. в Габрово. Средното си образование получава в Априловската гимназия, а през 1959 г. завършва Художествената академия в София със специалност "Живопис" при проф. Дечко Узунов. Член е на Съюза на българските художници от 1963 г. Има участия в над 100 общи и групови художествени изложби в България и чужбина – Македония, Хърватска, Румъния, Унгария, Мексико. Представил е осем самостоятелни изложби в София, Бургас и Габрово. Пътувал е многократно в творчески командировки в Европа, Азия, Америка и Австралия. Бил е дългогодишен секретар на Националния комитет на ИНСЕА (Международно общество за възпитание чрез изкуство към ЮНЕСКО), председател на Националното ателие на художниците-учители, доцент в СУ „Св. Климент Охридски”. Автор е на учебници и методически пособия по изобразително изкуство за общообразователните училища и участник в престижни национални и международни проекти по художествено обучение и възпитание. Носител е на орден „Кирил и Методий” І-ва степен. Негови творби са притежание на редица художествени музеи и галерии, както и на частни колекции у нас и в чужбина.

Илко Немцов е роден през 1947 г. в Габрово. Възпитаник е на Априловската гимназия. Работи като фотограф на свободна практика. Има многобройни участия в национални и международни конкурси и салони на фотографията. Дългогодишен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. Автор на фотоматериали в учебници, книги, албуми, дипляни, календари, рекламни брошури и др. 

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
16.10.2009 г. 14:21
Етикети:
Посетено:
1461
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8646-dragan-nemtsov-pokazva-realno-i-fantazno-v-rodnoto-gabrovo