Изложби

"Карнавал и еротика" в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Международен фестивал за карикатура и афоризъм

"Карнавал и еротика" в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

На 15 октомври т.г. в габровския Дом на хумора и сатирата бе открита сборна изложба от карикатури „Карнавал и еротика”.

Творбите са подбрани от фонда на Културния център „Антон Панов” в Струмица (Македония), който е организатор на едноименния Международен фестивал за карикатура и афоризъм.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В изложбата са представени творби на 80 карикатуристи от 26 държави, участвали в световноизвестния конкурс. Неговата тема кореспондира с основния дух на местния карнавал – еротиката, без която не минава нито едно подобно събитие. Има сведения, че в Струмица още през Средновековието са се маскирали в края на зимата и са се впускали в лудешки празненства. Днес, когато градът е активен член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ), карнавалът по „тримери” (трите дни в началото на големия великденски пост) успешно събира приятели и почитатели от много страни, а представителни групи от Струмица участват в карнавални прояви по света.

Какво представлява Международният фестивал за карикатура и афоризъм, който е част от карнавалната седмица? Предимно – възхвала на плътта и плътската любов, на плодовитостта, телесните наслади, мъжественото у мъжете и хиперболистичната женственост на жените, които представя и уличният празник чрез карнавалните маски и гигантските идоли. Всеки карнавал, както и всяко изкуство, прославя живота, опиянението от него и победата над смъртта и злото.

Международният Фестивал за карикатура и афоризъм в Струмица има вече десет издания и всички те са истинско предизвикателство за еротоманите. На изложбата в Дома на хумора най-широко е представена македонската карикатура (Йордан Попилиев, Делчо Михайлов, Наташа Костовска) и българската (Веселин Зидаров, Стоян Дечев, Анатоли Станкулов, Валентин Георгиев, Кирил Божкилов, Цочо Пеев). Включени са и произведения от великолепните украински карикатуристи Владимир Казаневски и Юрий Кособукин, Валериу Курту от Германия, Кристиан Топан от Румъния и редица други, които са имали запомнящо се присъствие и в габровското биенале.

Изложбата в Дома на хумора и сатирата бе открита от директора на Фестивала Иван Йовев и от ръководителя на проявата Мариан Пецев-Захов и ще продължи до 15 ноември т.г.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
15.10.2009 г. 16:37
Посетено:
3930
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8642-karnaval-i-erotika-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo