Изложби

Изложба на Илия Желев и Недко Итинов в галерия "Ларго"

Пловдивски художници гостуват във Варна

Изложба на Илия Желев и Недко Итинов в галерия "Ларго"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия Ларго представя

Изложба живопис 
Илия Желев, Недко Итинов

16-29 октомври 2009

Откриване – петък, 16 октомври 2009 г., 18.30 часа 
арт галерия “Ларго” на ул. "Тодор Икономов" 1 (зад ВИНС), Варна


◊ ИЗЛОЖБАТА

В петък, 16 октомври, в арт галерия “Ларго” се открива осемнадесетата поред изложба, която ще представи пловдивските майстори на четката Илия Желев и Недко Итинов.
     
Илия Желев е изключително добре приет, ценен и купуван от колекционерите и познавачите в Западна Европа. За него известният изкуствовед Ралф Ренсман казва: “Желев е очарователен разказвач в сферата на приказното. Сглобявайки по нов начин своя свят от фантазии, той стига до различни изкази на магическия си конгломерат. Картините на Желев – импресии от сложно съставени композиции – на пръв поглед много приличат една на друга, но погледнати още веднъж, никога не са еднакви. Поетичният художник знае какво дължи на купувачите на неговите картини: да сътвори за всеки собствен, емоционален свят, изпълнен с чудеса.

Творбите на Желев те карат да се замислиш. Погледът ти се мести постоянно и се натъква на ребус, чието решение остава отворено. Няма пътеводител в царството на мечтите, приказките и магията. Харизматичният космос на Желев ни провокира все повече и повече към  пътешествие. И като награда  винаги откриваме нещо ново.”
   
Недко Итинов се представя в “Ларго” с 10 нови платна с характерни за него сюжети. “Ловни сцени”, “Резерват”, “Бягащи антилопи” са част от заглавията, които ни препращат към често разработваната от художника тема за нарушеното екологично равновесие и изчезващи животински видове. Картините му отново демонстрират един изключително естетски, изчистен и елегантен рисунък - и като цветова гама, и като внушения, отправени към публиката. Ценителите ще се насладят на прецизната техника на автора, съчетана с едно лирично, меко светоусещане, съчетание, което е наложило Итинов сред познавачите като един от най-стойностните съвременни художници.
   
   
◊ АВТОРИТЕ

Илия Желев е роден в Пловдив през 1961 година. Завършва живопис в Търновския университет през 1987 г. За последните 20 години той натрупва внушителна творческа биография – над 60 участия в самостоятелни и групови изложби, като повече от две-трети от тези участия са в изложби в чужбина. През последните 4 години Желев има над 20 изложби зад граница – в Берлин, Хановер, Дюселдорф, Анкара, Истанбул, Мюнхен, Страсбург, Цюрих... От 1994 година негови произведения могат да се видят и купят в галерия "Пранерщрасе" – Мюнхен. Негови картини са притежание на НХГ - София, много галерии в страната, както и на колекции в Германия, САЩ, Швейцария, Италия, Швеция, ОАЕ, Англия, Австрия, Гърция, Франция, Холандия, Люксембург, Русия, Испания, Нова Зеландия и Израел.
   
Недко Итинов е роден на 1 октомври 1956 г. в Пловдив. Завършва живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. От 1986 г. е член на СБХ. Има участия в множество групови изложби, както и над 20 самостоятелни изяви. По-важните от тях са изложбите в Дом Вигенщайн – Виена (1990), галерия "Арткънекшън" – Бейрут (1991 и 1992 г.), Галерия "88" – Люксембург (1991), галерия "Нофар Арт" – Тел Авив (1998) и др. Картини на Недкo Итинов присъстват в множество частни колекции в България, САЩ, Германия, Великобритания, Испания, Франция, Швейцария, Хърватия, Австрия.
   
Илия Желев се представя за втори път в галерия “Ларго”, докато за Недко Итинов това е първото гостуване. Изложбата продължава до 29 октомври.
   
Очакваме Ви в галерията на ул. "Тодор Икономов" 1.

Автор:
Нели Вълчева, Арт Галерия "Ларго"
Публикация:
15.10.2009 г. 11:32
Посетено:
1700
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8639-izlozhba-na-iliya-zhelev-i-nedko-itinov-v-galeriya-largo