Изложби

Демонстрация на диапорами на унгарския фотограф Янош Ейферт

За любителите на фотографското изкуство

Демонстрация на диапорами на унгарския фотограф Янош Ейферт


◊ СЪБИТИЕТО

Демонстрация на
диапорами ще се състои на 15 октомври 2009, четвъртък, от 18 часа в Унгарския културен институт (София, ул. "Аксаков" 16). Авторът лично ще представи диапорамите. За тези, които се интересуват повече, ще има и лекция по въпроса.

Янош Ейферт гостува на Унгарския културен институт за втори път. При първото си посещение той откри част от ретроспективната си изложба и показа няколко свои диапорами. Още тогава обеща на публиката да представи и други свои творби през октомври.

На следващия ден Янош Ейферт ще присъства на откриването на Международните фотографски срещи в Пловдив. Неговата изложба "Новели в картини" е част от международния форум.


◊ ЗА АВТОРА

Янош Ейферт е роден на 8 май 1943 г. в Ходмезьовашархей, Унгария. Започва да се занимава с фотография през 1968 г., когато прави първите си снимки на Танцовия състав Хонвед, в който танцува по това време. От 1985 г. започва да прави и диапорами. Негови учители, или по-скоро примери за подражание, създателите на диапорами Янош Дозвалд, Sdrjan Plavsa, Жак Мюлер, изкуствоведът д-р Лайош Вегвари, са оказали значително въздействие върху стила му, за който са характерни отсъствието на текст, визуалната фантазия, специфичната символна система, както и общото въздействие, изградено от вътрешните движения на картината и звука и виртуозността на изпълнението.

Автор:
Унгарски културен институт
Публикация:
15.10.2009 г. 10:51
Посетено:
1491
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8633-demonstratsiya-na-diaporami-na-ungarskiya-fotograf-yanosh-eyfert