Изложби

Фотографска изложбата на Антоан Божинов "Светът на L.P."

В рамките на Фестивала Международни фотографски срещи, 16-31 октомври 2009, Пловдив

Фотографска изложбата на Антоан Божинов "Светът на L.P."



◊ СЪБИТИЕТО

На 16 октомври 2009 в рамките на "Международни фотографски срещи" в Пловдив ще бъде открита

изложбата на Антоан Божинов “Светът на LP”.

Откриване – 18.30 ч., къщата “Мексиканска графика” в Стария град.

• Изложбата е подкрепена от Фондация “Работилница за граждански инициативи”, Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

• Реализацията на проекта е с активното съдействие на Национална организация „Малки български хора”.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Светът на L. P. – това е светът на малките хора. Същият свят, в който живеем и ние, “големите”. Виждаме ги рядко. Защо? От една страна, общите пространства не са съобразени с техните нужди. Което затруднява извършването на съвсем прости действия като пазаруване, достъп до здравни заведения, държавни и общински сгради, ползване на градския транспорт. От другата е неприятното сепване, ироничните погледи, подхвърлените реплики и неприязън, които срещат навън. Свикнали сме да търсим полярното и противопоставянето. Като че ли още не сме се оттърсили от еднородността и парадността на онова общество, отпреди 20 години, което навсякъде слагаше стени и прегради. Ако се огледаме в природата наоколо, ще срещнем толкова много и различни божии създания, че ако тръгнем да ги поляризираме и противопоставяме, няма да ни стигне енергията на вселената...

Те си приличат в едно – ниския ръст. Който е следствие на повече от 350 заболявания, понякога и на лекарски грешки. Имат много и различни здравни проблеми, които се задълбочават с възрастта повече, отколкото при другите. Но не можем да ги наречем “болни хора”. Не можем да им лепим етикети и да ги маргинализираме.

Какъв е броят на малките хора в България? – няма статистика. Може да са двеста, триста, хиляда...

Тази изложба си поставя скромната задача да изведе от анонимност, доколкото може, малките хора в България. Да покаже истината, такава, каквато е – те са в малкия и големия град, на село и в столицата, а не само в цирка, филмите и реалити шоутата. Те са инженери, лекари, икономисти, както и обитатели на социални заведения, безработни, семейни или самотни, т.е. като всички други. Но им е по-трудно, отколкото на много други. Нека свалим част от товара им, тази част, която зависи от нас.


. Повече за фестивала Международни фотографски срещи на http://www.imp.bg

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
13.10.2009 г. 10:30
Етикети:
Посетено:
826
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8615-fotografska-izlozhbata-na-antoan-bozhinov-svetat-na-l-p