Изложби

Изложба "Демокрацията като фасада? България 20 години след промяната" в Дом "Канети", Русе

Международно дружество "Елиас Канети" удължава срока за събиране на предмети от социализма

◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата под надслов „Демокрацията като фасада? България 20 години след промяната” ще се открие на 19 октомври 2009 от 18 ч. на първия етаж в дом „Канети”.

• Успоредно на втория етаж ще бъде показано произведението на художника Атанас Тотляков от Велико Търново. Инсталацията му (винил, акрил, видео) е озаглавена „1989-2009. Сбогом и благодаря за митницата”. В центъра ще има визуализация на важни и значими думи и изрази, придружаващи промяната, като: стена, желязна завеса, демонстрация, тиха революция, промяна, „Ние сме народа” и други, разкриват организаторите.

• След откриването на изложбата ще има литературно четене от последната книга на
Илия Троянов и Юли Це „Посегателство над свободата. Истерия за сигурност, надзорна държава и ограничаване на гражданските права”.


◊ ОЩЕ

Международно дружество „Елиас Канети” удължава срока за събиране на предмети от социализма. Русенци могат да предоставят всичко, което считат, че е символ на отминалото време, в дните до 13 октомври, между 11 и 13 ч. в дом „Канети” на ул. ”Славянска 12 (срещу БРП).

Събират се най-различни предмети: от чавдарски и пионерски връзки и ученически униформи, през радиоточки, грамоти, комсомолски книжки до стара техника, амбалаж и опаковки - всичко, с което свързваме действителността и ежедневието си от преди две десетилетия, когато неизменната закуска беше баничка и боза, а едни от най-популярните напитки – лимонада и алтай. Вещите ще послужат за основа на изложба, посветена на 20-годишнината от промените през 1989 г. Те ще бъдат подробно описани и след края на акцията всичко ще бъде върнато на собствениците, уточняват организаторите.

Автор:
Международно дружество "Елиас Канети"
Публикация:
11.10.2009 г. 14:05
Посетено:
953
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8604-izlozhba-demokratsiyata-kato-fasada-balgariya-20-godini-sled-promyanata-v-dom-kaneti-ruse