Изложби

Изложба "Are You Creative?" в галерия "Буларт", Варна

Потребление, митове и културни модели

Изложба "Are You Creative?" в галерия "Буларт", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

"Are You Creative?" - самостоятелна изложба графика и колажи на Веселин Дамянов-Вес

Откриване на 9 октомври 2009 (петък), от 18.00 ч.
в галерия "Буларт", Варна, ул. "Шипка" 22

Изложбата е създадена специално за галерия "Буларт" и включва над 15 творби на младия художник, изпълнени в техниките офорт и колаж.


◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Първата среща на варненската публика с талантливия график бе през 2002 г., когато по програмата „Младо изкуство” галерия "Буларт", съвместно с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, представяше най-добрите студенти от специалност „Графика”. Още тогава, като студент, Веселин Дамянов-Вес се отличаваше с изтънчен рисунък, наблюдателно око и философски проникновения. Сега, седем години по-късно можем да забележим развитието на таланта му, по-сигурната му ръка, както и развитието на творческите му търсения.

Вниманието на твореца се провокира от съвременността, от живота на човека от 21. век, този, който живее върху наслоени предразсъдъци от миналото, заобиколен от автоцензура, от бесния ритъм на потреблението, затворен в митове и културни модели.

Авторът иронизира масовата шопинг истерия дори в поканата си към публиката, използвайки широко употребяван от психолозите на маркетинга визуален трик, добавяйки свой слоган – „Купете графика на бате Вес още днес!”. Чалга културата, социо-политическите митове, утопичните модели в старите учебници, персонажи - героични или делнични, от близкото минало или настояще участват хармонично с добре оркестрирания артистичен хор, като свързваща нишка се прокрадва чувството за носталгия, дозирано с изтънчена ирония. С тази колекция Веселин Дамянов-Вес показва не само на хартия, чрез биографията си, че отдавна е прехвърлил границите на родината си, а и чрез майсторски поднесени послания на международния език на съвременното изкуство.

Автор: Дора Дончева
09.10.2009 г. 15:41
Посетено: 1115
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8588-izlozhba-are-you-creative-v-galeriya-bulart-varna