Изложби

Изложба "Нишки от светлина" - китайска бродерия в ЕИМ - БАН

Китайската бродерия - съвършено изкуство с богат спектър от модели и пластични форми

◊ СЪБИТИЕТО

Етнографски институт с музей при БАН представя

"Нишки от светлина"
Китайска бродерия


Експозицията е отворена за посетители от 24 септември до 20 ноември 2009 година, в продължение на тези два месеца всеки ден без понеделник, от 10 до 18 часа в залите на Етнографски институт с музей при БАН в сградата на бившия Царски дворец.

Куратор на изложбата – Кристин Спасов, уредник в ЕИМ - БАН


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Бродерията като китайска ръчна работа открай време е важна страна на традиционните китайски изкуства и занаяти. Бродира се в цялата страна, но най-прочути са бродериите от Суджоу (Су), Хунан (Сян), Съчуан (Шу) и Гуандон (Юе). Бродерията като народно изкуство е изпълнена със специфични особености и белези в зависимост от района. Като форма на изкуството тя се отличава с изключително майсторство, изящество, безупречно изпълнение и има силно естетическо излъчване.
      
Бродерията Су е изкуство, съсредоточено в района на Суджоу, провинция Дзянсу. Известна е с красивите модели, елегантните си цветове, разнообразие от бодове и съвършено майсторство. Иглата превръща бродерията Су в тъкан, подобна на рисувана с четка картина върху платно. Бодовете са точни до педантизъм, колоритът е неуловим и изтънчен.

Бродерията Сян е характерна за районите около Чанша – столица на провинцията Хунан. Отличава се със своя отчетлив елегантен черно-бял и сив колорит. Набляга на контраста между светлина и сянка, които открояват на преден план текстурата, за да се придаде триизмерен ефект. Композицията на бродерията Сян комбинира оконтурени и плътни изображения, възползвайки се от празните пространства както китайските акварели и рисунки с туш.

Бродерията Юе (Гуангдонг или Гуанг) включва и изработваната в Чаоджоу. Тя е композирана от сложни, но симетрични мотиви, жизнерадостни тонове, разнообразни бодове и ясно очертана текстура. Използването на основните цветове, светлината и сенките при нея напомнят произведенията на западната живопис.

Бродерията Шу
(Съчуан) произхожда от районите около Ченду, столица на провинцията Съчуан. Суровини за нея са сатенът и оцветената коприна. Тя се слави с пословичното си майсторство на изработка и изтънченост. Акцентът е върху равномерните еднакви бодове, деликатните цветове и локалната специфика. Бродерията Шу се използва за украса на покривки и завивки, калъфки за възглавници, дрехи, обувки и паравани.

Изборът на образи и мотиви и успешното създаване на всяко произведение е свързано с владеенето и прилагането на различни бодове и колорит и тяхното комбиниране. Тези фактори са решаващи при избора на конкретни техники на бродиране при изобразяването на фигури, предмети, животни, фонове, пейзажи и орнаменти.

Органичното развитие и натрупването през столетията е превърнало бродерията в съвършено изкуство с богат спектър от модели и пластични форми, които будят истинска естетическа наслада. Разбира се, произведенията попадат в различни серии, класифицирани според обекта и техниката. Те включват маслена живопис, традиционна китайска рисунка, водни градове, цветя, поздравителни картички, гълъби, вази за цветя. Като пример за изделия с практическо приложение могат да се посочат дрехите, кърпите, шаловете и поздравителните картички.

Показани са десетки творби на бродерията, сред които и предмети с ежедневна употреба от Суджоу и Хунан. Техниките и художественото изпълнение на тези творби намират пълно отражение в съвременната китайска бродерия.

Изложбата е предоставена от Министерството на културата на Китайската народна република. Тя е едно от културните мероприятия, организирани от Посолството на КНР в България по случай 60-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и България. Съорганизатор на изложбата е Министерство на културата на Република България.

Автор:
Кристин Спасов
Публикация:
09.10.2009 г. 17:40
Етикети:
Посетено:
1172
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8587-izlozhba-nishki-ot-svetlina-kitayska-broderiya-v-eim-ban