Изложби

Изложба "Усмивка от Доньо" в Арт галерия НДК

Изложбата се организира в годината, когато Доньо Донев щеше да навърши 80 години.

Изложба "Усмивка от Доньо" в Арт галерия НДК


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници има удоволствието да ви покани на

Изложба „Усмивка от Доньо”

Откриване: 12 октомври (понеделник) 2009 г. от 18 часа
Арт галерия НДК (бул. „България” 1, НДК, Централен вход)

Изложбата ще открият Димитър Бежански и
Виктор Самуилов

Продължителност 12-28.10.2009

• Изложбата от творби на Доньо Донев (1929-2007) се осъществява в сътрудничество между СБХ и НДК


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата се организира в годината, когато Доньо Донев щеше да навърши 80 години. Тя е повод да си припомним за него, но и да разберем колко малко сме го познавали.

Един от най-обичаните български карикатуристи, познат на няколко поколения с над стоте си анимационни филма, сред които емблематичните „Тримата глупаци”, „Умно село”, „Вълча сюита”, „Ноктюрно”, „Кауза пердута”, „Де факто”, ще ни въведе в своята смехотерапия в изложбата „Усмивка от Доньо”.

Карикатурист, художник-постановчик, режисьор, сценарист, той спечели любовта на българската публика не само с остроумието си и пластичната си рисунка, но и с моралната си и етична позиция, пречупена през призмата на иронията и смеха.

Експозицията ще реализира една от неосъществените мечти на Доньо Донев – да покаже пред публика цикъла „Вуте и Геле”, освен него ще видим последно наградените му в големи престижни форуми и фестивали карикатури, както и фотографски плаки от най-известните му филми.

Разбира се, едва ли може да има представяне на Доньо Донев без Тримата глупаци, сега във вариант на подбрани истории.

За първи път ще бъдат показани шаржове на жени, които той избягва да излага приживе, защото за него жените са чувствителни същества. Същевременно ще разпознаем в 38 шаржа плеяда изявени актьори, образи от киното, колеги, любими хора и приятели, сред които Крикор Азарян, Людмил Георгиев, Джоко Росич, Борис Димовски, Велин Андреев, Никола Тодев, Григор Вачков, Борис Карадимчев,
Павел Вежинов, Вежди Рашидов, Петър Берон, Христо Калчев, Велко Кънев, Георги Мамалев и др.


◊ ЗА ДОНЬО ДОНЕВ

Доньо Донев. Роден е на 27 юни 1929 в Берковица. Започва да рисува като ученик, по-късно сътрудничи на вестници, списания, създава детски книжки и плакати. Завършва НХА, специалност „Графика” при проф. Павел Вълков (1954). От 1956 г. работи като художник-постановчик в „Рисуван филм”, а от 1960 г. е режисьор.

Режисьорският му дебют е филмът „Дует” (1961) заедно с Тодор Динов, печели наградата „Златна роза” на Варненския фестивал. През периода 1970-1993 е директор на Студията за анимационни филми. Професор е в НАТФИЗ. Удостояван е с редица награди, а творбите му са лауреати на над 50 национални и международни конкурси. Член на СБХ и СБФД.

Автор:
Мариана Аврамова, СБХ
Публикация:
08.10.2009 г. 16:26
Посетено:
1220
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8583-izlozhba-usmivka-ot-donyo-v-art-galeriya-ndk