Изложби

Изложба на Луиза Марган в галерия "Васка Емануилова"

В рамките на програмата „Място за срещи”, проект на СГХГ

Изложба на Луиза Марган в галерия "Васка Емануилова"
Луиза Марган, Тревни монохроми, 11 части живопис, орехи, различни размери, 2009


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова", филиал на на СГХГ
представя

Луиза Марган
                      
Обещаващо поле


От 13 октомври до 01 ноември 2009 г.

Откриване: 13.10., вторник, 18.00 часа
Галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ, бул. “Янко Сакъзов” 15


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Самостоятелната изложба на Луиза Марган се организира в рамките на програмата „Място за срещи”, проект на Софийска градска художествена галерия, насочен към представяне на съвременно изкуство и млади автори. Това е първата изява в София на художник от Международната мрежа за награди за млади художници YVAA, в която е включена българската Награда БАЗА. През 2007 Луиза Марган е носител на OHO, еквивалент на наградата в Словения.

В работите си Луиза Марган изгражда необичайни логически връзки между съвременния живот и живота на самите художествени произведения. Те не просто са инсталирани в изложбените пространства, а като че ли са настанени там, за да ги обитават. Противно на схващането, че произведението е „нечовешко” или „неживо”, тя трансформира обектите и заобикалящата ги среда в одушевени понятия. В нейните изложби се появяват растения и живи организми, дишащ покрив на къща, дишащо подземие или камина, която „не може да си намери място”. Всичко това обикновено има отношение и към социалната среда, местата на произход или пребиваване, които не винаги имат една и съща стойност или значение.

За изложбата си в София авторката от българо-хърватски произход създава нови работи. Те са вдъхновени от идеята за наследствената земя като символична категория – обществена идентичност, консуматорски продукт, потенциален капитал, или лична стойност. Идеята възниква от връзката между художественото образование и наследството на художничката в България. Земите на семейството са възвърнати след края на социализма и под формата на реални финансови средства помагат за професионалното развитие на Луиза Марган. В нейната интерпретация, това преобразуване на ценности, е една от причините днес тя да е художник. Под формата на обекти, фотография, рисунки, видео и stop motion анимации, изложбата коментира едновременно политическата и личната история. Поставя се въпросът за противопоставянето и връзката между материални и интелектуални стойности. Те предхождат възникването на изкуството в държавната икономика и в живота на почти всеки художник, но само правилното им управление води до реален художествен продукт. 


◊ ЗА АВТОРА

Луиза Марган е родена през 1983 г. в Риека, Хърватска. През 2006 завършва Академията за изящни изкуства и дизайн в Любляна, Словения. През 2005-2006 следва в Университета за приложни изкуства във Виена. От 2006 до 2009 реализира самостоятелни изложби във Виена, Любляна, Веление и Марибор (Словения). Носител е на наградата OHO за 2007, която се присъжда в Словения и е еквивалент на БАЗА за България. Работи живопис, рисунки, инсталации, инсталации за определено място, видео и видео анимация. Някои от работите й са създадени в сътрудничество с Миха Прескер. Живее и работи във Виена.


Автор:
Публикация:
08.10.2009 г. 15:08
Посетено:
1124
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8581-izlozhba-na-luiza-margan-v-galeriya-vaska-emanuilova