Изложби

Изложба на Стоян Цанев в Галерия "8", Варна

Самостоятелна изложба живопис

Изложба на Стоян Цанев в Галерия "8", Варна
Стоян Цанев. Видение


◊ СЪБИТИЕТО

Имам удоволствието да Ви поканя на откриването на

самостоятелната изложба живопис на известния бургаски художник Стоян Цанев

На 06.10.2009 от 18.00 часа
Галерия "8" - Варна, ул. "Шкорпил" 8А


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Чаровен и в изкуството, и в живота, Ст. Цанев споделя за промяната в маниера на правене на изкуство: "Защо съм променил маниера си? Ако не беше така, нямаше да съм аз. Аз живея интензивно. Уважавам художниците, които са правили цял живот едно и също, но аз съм друг, скучно ми е да повтарям, да правя вариации. Когато правех фигурални неща, за мен главното бе вътрешното състояние на човека. Но усетих опасност да стигна чрез моята деформация до гротеска, до карикатура. Преходът беше плавен - минах през така наречените фигуроиди, т.е. форми, които са по-скоро абстрактни, но със съвсем ясен, конкретен строеж. А сега ме вълнува повече жестът, цветът, състоянието на материала като фактура. А какво зрителят ще долови е много сложен въпрос. Комуникацията трудно може да се обясни. Във всеки случай едва ли някои художник прави нещо за всички хора."

Заповядайте!




◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Стоян Цанев е роден през 1946 г. в Бургас. През 1973 г. завършва специалност "Живопис" във варшавската Академия за изящни изкуства в класа на Анджей Руджински. Награден е от полското културно министерство. От същата година взема участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите кавалетна графика, живопис и малка пластика. Автор е и на екслибриси за поетите
Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев.

За творчеството си Цанев е удостоен с множество престижни български и международни отличия, между които награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, награди от международните биеналета на графиката, награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата - Габрово. През 2007 година получава най-голямата българска награда за живопис - „Захарий Зограф“ и организира изложба в Самоков.

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.

Автор:
Борис Стателов, Галерия "8"
Публикация:
05.10.2009 г. 13:42
Посетено:
1788
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8551-izlozhba-na-stoyan-tsanev-v-galeriya-8-varna