Изложби

Проект C.L.U.E. в галерия "Васка Емануилова"

В рамките на платформата „Място за срещи” на галерия "Васка Емануилова"

Проект C.L.U.E. в галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" представя

C.L.U.E. (цвят местоположение максимално изживяване)
робинсшилдс + А. Л. Стейнър и Ей Джей Бландфорд


06.-10.10.2009
Куратор Ейми Макии


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

C.L.U.E е продукт на съвместната работа между нюйоркските майстори на видеоинсталациите и изпълненията на живо: А. Л. Стейнър, робинсшилдс (Лайла Шилдс и Соня Робинс) и Ей Джей Бландфорд. В процеса на работа, артистите посещават различни места – от безлюдни и недокоснати от човешка ръка пустинни пейзажи до мрачни паркинги в града, където, синхронизирайки се с обкръжаващата ги среда, те улавят резултатите от непосредственото си взаимодействие с нея.

Видеоинсталациите, които идват след тази директна комуникация с конкретно място, са хореографски схеми, изработени чрез внимателно използване на добре премерени отрязъци от време, които разделят произведението на отделни, цветово-кодирани части.

Изпълненията на живо на робинсшилдс, които са облечени в различни нюанси на дъгата, са поредица от артистични движения под звуците на сиатълската рок група Кински. Подобно на жив организъм C.L.U.E се приспособява към пространството, което временно обитава. При предишното представяне на проекта в New Museum (Ню Йорк, http://www.newmuseum.org) през 2008 г., той успява да се впише в архитектурните предизвикателства на сградата на музея чрез оригиналните изпълнения и интервенции на робинсшилдс, мултиканалната видеоинсталация C.L.U.E и вечерната прожекция на открито C.L.U.E, Part I, 2007.

Гъвкавостта на този проект позволява множество подредби и синхронизации на отделните му части, което дава възможност конкретната среда да оказва директно влияние върху него.


◊ ПРОГРАМАТА В СОФИЯ

В София артистите ще представят серия от събития в периода 6-10 октомври 2009, включващи прожекция на C.L.U.E, Part I, 2007, дискусия с артистите и куратора на проекта, няколко пърформанса и нова видеоинсталация в рамките на платформата „Място за срещи” в галерия „Васка Емануилова” през месец ноември 2009 г.


6 октомври
. 18:00 ч. - Галерия "Васка Емануилова" - Прожекция на C.L.U.E (цвят местоположение максимално изживяване), Part I, 2007
. 18:30 ч. - Галерия "Васка Емануилова" - Дискусия с артистите А. Л. Стейнър, робинсшилдс (Лайла Шилдс и Соня Робинс), Ей Джей Бландфорд и куратора на проекта Ейми Макии

7 и 10 октомври

(Програмата ще бъде оповестена по време на дискусията в галерия „Васка Емануилова”.) - Импровизирани изпълнения на живо на робинсшилдс в различни части на София

8 октомври
. 18:00-20:30 ч. (Начало в Парк Заимов и продължение в галерия “Сезони”) - Пърформанс на C.L.U.E. 

Продуцент: Стефан Стоянов (галерия „Стефан Стоянов”, Ню Йорк), асистент Десислава Трифонова.

Място на събитието: Парк Заимов, Галерия „Васка Емануилова”, Галерия „Сезони” – София, България

С подкрепата на: CEC ArtsLink

Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
04.10.2009 г. 15:16
Посетено:
1333
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8545-proekt-c-l-u-e-v-galeriya-vaska-emanuilova