Изложби

Изложба фотография "Климати" на Жан-Кристоф Беше, Франция

Винаги в началото е времето

Изложба фотография "Климати" на Жан-Кристоф Беше, Франция


◊ СЪБИТИЕТО

“Климати” - изложба фотография на Жан-Кристоф Беше, Франция


7-30 октомври 2009 г.

Откриване – 7 октомври, 18 часа.
Параклисът на Националната художествена галерия


◊ ИЗЛОЖБАТА

“Времето. Лошото време. Човекът съществува в климата. Южен или северен, сух или влажен, всичко се върти около дъжда и слънцето. Идеята на серията “Climats” се появи от това, че на френски, както и на италиански и испански използваме една и съща дума за времето навън и времето, което минава. Комично и объркващо съвпадение. На английски например думите са две: “Time” и “Weather”. Опитах се да направя снимки, които “улавят” и двете времена – това на действието и на състоянието на климата. Да си фотограф, това е като да пътуваш във времето. Във фотографията небето е определящо за пейзажа. С текстурата, наситеността и контраста си. За фотографа няма нищо по-лошо от хубавото време – ясното, безоблачно, синьо небе и неговото плоско еднородно излъчване. От древността климатът определя ритъма на живота, миграцията и характерните особености на хората. Едва след това идват религиите и политиката. Винаги в началото е времето/климат. Затова обичам снимките, които те карат да почувстваш променливото време.

22-те снимки са направени в Италия, Куба, Норвегия, Камерун, Франция, Алжир, Швеция, Русия, Испания, САЩ.“ (Жан-Кристоф Беше)


◊ ЗА АВТОРА

Жан-Кристоф Беше е роден в Марсилия през 1964 г. Живее и работи в Париж от 1990 г. Завършва икономика, а след това и фотография. Започва работа като фотограф и член на редакционния екип на популярното френско списание “Réponses Photo”, където в момента е главен редактор на специалните издания. Автор е на много самостоятелни изложби и фотографски книги. Без да се ограничава в цветната или черно-бялата, филмовата или дигиталната фотография, малкоформатната или средноформатна камера, Беше всеки път търси “правилния инструмент”, подходящ за конкретния проект. Привърженик на уличната фотография – “photo de rue” – независимо дали тя е от френската, японската или американската школа, той смята, че не трябва да изоставяме спонтанната, реална, документална снимка, макар че в момента масовите предпочитания са в полза на постановъчната фотография.

Неговите серии са затворени в себе си, носят един особен почерк, наслагват се снимка след снимка, книга след книга, едно поетично, но и политическо послание за мястото на човека в съвременния пейзаж. В момента Жан-Кристоф Беше работи по проект, търсещ истории в историята на САЩ, една страна – континент.

В експозицията ще бъдат показани и 4 от книгите на автора, последната от които е “Climats”. Авторът е поканен от екипа на Фондация “Фодар”, организатор на Международното фотобиенале “Фодар”.

Автор: Владислав Христов
01.10.2009 г. 20:55
Посетено: 1012
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8534-izlozhba-fotografiya-klimati-na-zhan-kristof-beshe-frantsiya