Изложби

"Знаци на любовта" в галерия "Ларго", Варна

Вечната тема за любовта и красотата

"Знаци на любовта" в галерия "Ларго", Варна
Ленко Енчев. Генезис


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя

“Знаци на любовта”
изложба живопис на Ленко Енчев


02-15 октомври 2009
 
Откриване – петък, 02 октомври 2009 г., 18.30 часа 
арт галерия “Ларго” - Варна, ул. "Тодор Икономов" 1 (зад ВИНС)

• Журналисти, фотографи и оператори могат да посетят изложбата в петък, 02 октомври, между 13.00 и 15.00 часа, след което са добре дошли и на откриването от 18.30 часа!   


◊ ИЗЛОЖБАТА

В петък, 2 октомври, в арт галерия “Ларго” се открива седемнадесетата по ред изложба под наслов “Знаци на любовта”. Живописните платна са излезли изпод четката на старозагорския художник Ленко Енчев. Това е първата самостоятелна изява на автора пред варненската публика. Картините са специално подготвяни в продължение на половин година. Авторът е решил да се спре на вечната тема за любовта и красотата.   
   
Картините му са цветни и многолики, пълни със символика и вплетени различни знаци и послания. В някои от платната кипи бурен живот и страст – те са ярки и искрящи, в други сякаш страстите са прекипели и художникът е излял чувствата си чрез по-пастелната гама и по-минорните краски на синьото и виолетовото. И все пак - изключителна жизнерадост и любов струи от шестнадесетте маслени картини. Любов към жената, любов към красотата, но най-вече любов към живота излъчват произведенията. Авторът показва своето верую и отношение към заобикалящата ни действителност, като облича света около нас в ярки краски.

“... Аз вярвам в сънищата цветни / в добрите чудеса...” - тези стихове е вплел художникът в една от своите картини.
   
За ценителите ще бъде интересно да видят различните материали, които често използва в картините си Ленко Енчев – мъниста, цветно стъкло, фолио, кожа – няма граници за фантазията на автора. И други интересни техники на автора ще откриете, ако посетите изложбата в арт галерия “Ларго”. Не пропускайте да се заредите с много слънчеви цветове в началото на дългите прохладни есенни дни! 


◊ ЗА ХУДОЖНИКА
   
Ленко Енчев е роден на 19 август 1963 година. Учи в Художествената гимназия в Казанлък. През 1988 година се дипломира като учител в ТОИИ в град Дупница. Преподавател е по изобразително изкуство в Стара Загора от 12 години. Член е на Групата на художниците до 1993 г. До 1993 година има участия в общи и национални изложби, както и в Квадриналето в Токио. Участва в Националните учителски изложби във Велико Търново, в Плевен. През 1997 година открива собствена галерия в Стара Загора. През 2006 година в град Охрид прави гостуваща изложба със свой колега от Скопие. Същата година излага 15 свои платна на остров Миконос. Работи в сферата на иконописта и живописта. Любимият му жанр е абстракцията. Обича да експериментира с различни материали и изразни средства. Негови картини са притежание на частни колекции както в България, така и в Германия, Канада, Гърция, Италия, Украйна, Македония, САЩ и др. Художникът живее и работи в Стара Загора.
   
Изложбата продължава до 15 октомври.

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
01.10.2009 г. 14:02
Посетено:
1272
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8530-znatsi-na-lyubovta-v-galeriya-largo-varna