Изложби

Спас Киричев и Маргарита Иванова в галерия "Възраждане", Пловдив

Изложба скулптура и керамика

Спас Киричев и Маргарита Иванова в галерия "Възраждане", Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

На 6.10.2009 г. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба на пазарджишкия тандем Спас Киричев – скулптура, и Маргарита Иванова – керамика.

В съвместната си изложба авторите ще покажат най-новите им творби, които целенасочено визират тялото – любима тема на галерия "Възраждане".

Галерия "Възраждане", ул. "Стоян Чалъков" № 1,
Старинен Пловдив

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Опитен майстор на керамиката, Маргарита е потърсила нови дестинации в кавалетното си творчество и сътворените от нея пана „пеят” в цвят и форма. Създадени сякаш на един дъх, стоплени от гъвкавата обемност на материала, творбите излъчват слънчевата енергия на една талантлива и търсеща душевност, на една артистично осъществена амбиция.

Спас Киричев, който с тази изложба чества в Пловдив своя 50-годишен юбилей, е автор с богата артистична биография. Създател на много монументални скулптури, тук той показва изящни кавалетни пластики, които демонстрират най-добрите качества на една ярка творческа фантазия и мисъл. Прекрасни фигуративни решения, като композиция и детайл, скулптурите стоят елегантно семпли, точно намерени, символно съсредоточени в изказа на това, което авторът е пожелал да извади от материала. Определено светлата одухотвореност и омиротвореност на колекцията създават една концепция на доброта и хуманност.

Двамата артисти се допълват изящно и точно, за да бъде прелъстено неустоимо зрителското око.

 
◊ ЗА АВТОРИТЕ

Спас Киричев е роден през 1959 г. Завършва НХА София, специалност скулптура през 1988 г. Член на СБХ. Удостоен е с наградата на община Пазарджик за 2001 г. и награда за скулптура в ОХИ - гр. Благоевград. Има дванадесет самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции и симпозиуми. Осъществил е монументални творби в Пазарджик, Пловдив, Белово и други градове.


Маргарита Иванова е родена през 1961 г. Завършва НХА - София, специалност керамика при проф. Красимир Джидров и акад. Венко Колев през 1990 г. Член на СБХ. Носител на наградата за пластика на община Пазарджик за 2003 г. Реализирала множество монументални творби в Пазарджик, Костандово и други градове.

Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
30.09.2009 г. 15:55
Посетено:
1412
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8520-spas-kirichev-i-margarita-ivanova-v-galeriya-vazrazhdane-plovdiv