Изложби

Изложба "Светът е усмивка" в Габрово

Усмивката е най-евтиният начин да подобриш външния си вид

Изложба "Светът е усмивка" в Габрово
                                                              

◊ СЪБИТИЕТО

Домът на хумора и сатирата посвещава изложба на
Световния ден на усмивката

На 2 октомври 2009 г. за десети пореден път ще бъде отбелязан Световният ден на усмивката – ден, посветен на доброто настроение и добрите дела, който преминава под мотото „Направи добро. Помогни на някого да се усмихне!”


Домът на хумора и сатирата посвещава на празника специална тематична изложба „Светът е усмивка”, която може да се види в зала 5 на Веселата къща. Колекцията включва произведения на изобразителното изкуство, които показват усмихнати лица от всекидневието, както и комични ситуации, които неизбежно предизвикват усмивка.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата представя графики, рисунки и скулптури от художествения фонд „Хумор на народите” – общо 124 творби на 97 автори от 26 страни. Сред творците присъстват много изтъкнати графици и скулптори, а мнозина от тях са лауреати на награди от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово: Бернхард Холеман (Австрия), Карлхайнц Майер (Германия), Симо Ханула и Раймо Хуйтинен (Финландия), Михаил Сажаев (Русия), Пиеро Джаратана (Италия), Питър Форд (Великобритания), Аки Тода и У. Г. Сато (Япония), Махмуд Елгобги (Египет) и др. Българското присъствие в изложбата е достойно защитено от творбите на Румен Скорчев, Борислав Стоев, Греди Асса, Димо Колибаров, Едмонд Демирджиян, Стоян Дечев, Пламен Пенов, Евгени Кузманов, Вежди Рашидов, Ставри Калинов, Димитър Рашков и др.  
                                            
В емблема на празника се е превърнало познатото ни усмихнато  личице, което си има автор. За първи път го е нарисувал американският художник Харви Бол (Harvey Ball) през 1963 г. като поръчка от една застрахователна компания, решила да повдигне духа на своите служители и да ги накара да се усмихват всеки път, когато се срещат с клиенти. Компанията се нуждаела от леснозапомнящ се и ярък символ, а Бол го разработил за не повече от 10 минути. За работата му заплатили 45 долара и това е цялата печалба, която Бол е получавал за усмихнатото личице, защото дори не поискал да го регистрира като търговска марка. През годините редица предприемчиви търговци натрупали състояния като използвали усмивката върху многомилионен тираж от значки, картички, емблеми и сувенири, без да се замислят за някакво авторско право. Днес синът Чарлз оглавява основаната от Харви Бол World Smile Corporation, която следи кой и как използва регистрираната вече марка с инициалите на автора, а цялата печалба след изплащането на данъците отива за благотворителност.

Харви Бол умира през 2001 г. на 79-годишна възраст, като приживе окончателно определя своята мисия на Земята – той виждал себе си като международен посланик на щастието и дори измислил празник през октомври – Световен ден на усмивката. Бол смятал, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните.
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
30.09.2009 г. 08:02
Посетено:
822
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8518-izlozhba-svetat-e-usmivka-v-gabrovo