Изложби

Изложба на Рада Букова в Галерия ИСИ, София

Играта с образи, материали, техника, значения

Изложба на Рада Букова в Галерия ИСИ, София


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство - София
представя
 
Рада Букова
 
STILL LIFE... останалото е мъгла и вятър

   
2 октомври - 14 ноември 2009
Откриване: 1 октомври 2009, четвъртък, 18.00 ч., Галерия ИСИ,
бул. "Васил Левски" 134, ап. 3 (15.00–19.00 и по уговорка)
 
През 2008 Рада Букова става първата носителка на Наградата за съвременно изкуство "БАЗА" – инициатива на Института за съвременно изкуство – София, реализирана съвместно с Фондацията за гражданско общество (САЩ). След шестседмична специализация в International Studio and Curatorial Program (ISCP) в Ню Йорк, художничката представя самостоятелна изложба в галерия ИСИ.
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Какво е общото между интериорите на Ханс Холбайн (1497-1543), натюрмортите vanitas (от 16. и 17. век), „духът/дъхът” на Пиеро Манцони (от 1960), сребърните облаци на Анди Уорхол (от 1966), лъскавите обекти на Джеф Кунс, инсталациите на Феликс Гонзалес-Торес... Забавни, но и много сериозни линии към тях прокарва изложбата на Рада Букова. Извежда ги чрез образите, материалите, техниката, значенията и в играта с тях създава провокативна визия за съвременните нагласи в обществото ни.
 
За изкуството на Рада Букова френският критик и куратор Максим Тиефин пише: „Топове хартия А4, мокет, кашони, дини, полиуретанова пяна, тапети – всичко това можем да поръчаме по интернет или да купим на едро за малко пари. Ето от какво Рада Букова създава своите скулптури-обекти. Материалът е обработван модулно, с изчисления и умножаване. Изваден е от безкрайното си количество в склада. Художничката не използва скъпи или редки материали (нито пък камък, стъкло, метал или дърво). Определя размера и броя според наличността... Нейните скулптури са едновременно предмети, ПРЕД които заставаме очи в очи, но също и обкръжения, които се разстилат ОКОЛО нас и в които бихме могли да проникнем. Те не са нито предмет, нито пейзаж, а двете едновременно. Една и съща творба слива двете категории и подканва зрителя към две различни поведения: да застанеш пред или да пристъпиш навътре”.


◊ ЗА АВТОРА

Рада Букова
(р. 1973 в София) завършва специалност „Сценография“ в Националната художествена академия, София (1997). През 2002 се дипломира във Висшето училище за изящни изкуства (Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts), Париж. От 2005 участва активно в акциите на Алтернативно пространство „Ла Женерал“ в Париж и Севр. В началото на 2008 инсталира звукозаписно студио в ателието си, с което дава началото на дуета „BOSCH“. През 2008 получава наградата за съвременно изкуство „БАЗА“, а през 2009 е удостоена с една от трите награди на М-тел. Работи с видео, скулптура, звук, инсталация и перформанс. Живее и работи в Париж.

Автор: Институт за съвременно изкуство - София
29.09.2009 г. 17:09
Посетено: 2742
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8514-izlozhba-na-rada-bukova-v-galeriya-isi-sofiya