Изложби

"Метаморфози" в галерия "Универсум", Варна

Двадесет и пета самостоятелна изложба на Радко Мурзов

"Метаморфози" в галерия "Универсум", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

На 01.10.2009 г. Езотерична галерия „Универсум” (гр. Варна, бул. „Мария Луиза” 13) представя

„Метаморфози” – изложба живопис на Радко Мурзов.

Експозицията е част от арт проекта „Мост през поколенията - моят град” и включва 25 картини, избрани от циклите "Корени", "Вечност" и "Генезис". Те са част от един по-голям предходящ цикъл "Инвенции", започнат през 1986 г.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Картините са започнати на земята със спонтанни разливания на бои върху платното и са завършени върху статива. Един опит за преодоляване на академичния шаблон и навика да се копира видимата действителност в нейните реални форми.

Творбите са израз на едно ново светоусещане, обърнато към дълбините на духа и подсъзнателното. В "Метаморфози" всемирният, първичен дух на езотеричното предхожда религиозния порив към безсмъртието. Човешките теми, застъпени в "Генезис"-а, "Корени"-те и "Вечност"-та, нямат претенции за философско обяснение, те са само повод за красиви превъплъщения на фантазията на един художник.

„Върху платната съм излял плода от натрупани идеи и импулси. Те са скок към свободата, към един свят на нови знаци, метаморфози и кодове, родени в душата ми. Зов към зрителя да ги търси и намира.

Това е моята покана да се включите в играта, наречена Изкуство, да съпреживеем заедно божествения миг на Съзиданието. Водя ви към себе си, към моя свят, роден от първичния взрив на хаоса.


 
◊ ЗА АВТОРА

Радко Мурзов завършва руска филология в СУ „Климент Охридски” и живопис в Националната художествена академия. От 1976 г. е член на Съюза на българските художници. Има 25 самостоятелни изложби в страната и Европа. Работи в областта на кавалетната живопис, рисунката, графиката и декоративно-монументалните изкуства.

Негови картини са собственост на Националната художествена галерия и на родни и чуждестранни колекционери. Ръководи детска школа по живопис с международна известност. Носител е на ордена "Варна" за културен принос към града
.
Автор:
Диана Радева, галерист
Публикация:
28.09.2009 г. 15:08
Посетено:
1299
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8506-metamorfozi-v-galeriya-universum-varna