Изложби

Изложба "На руло" на "Шипка" 6

Произведения за експониране, прожектиране или разгъване

Изложба "На руло" на "Шипка" 6
Феликс Анаут, Испания


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

Международен проект „На руло” - 2009
Идея: Пенка Минчева

Откриване: 1 октомври (четвъртък) 2009 г. от 18 часа
Продължителност 01.10.–16.10.2009

Национален изложбен център “Шипка” 6, ІІ етаж


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Изложбата „На руло” има за цел да обедини няколко качества (характеристики) на израза. Рулото е понятие от точните науки и същевременно се среща в митологията. То може да бъде материал, тема или метафора. В пространствено отношение то структурира обемите навън и вътре или динамично ги развива в плоскост. От друга страна, рулото, като материал може да е хартия, метал, пластмаса, видео, филмова лента, тоест то е нещо, което се разгъва, търкаля или включва почти всички различни медии.

Целта на кураторите е изложбата „На руло” да може да се свие на руло, да бъде мобилна и лесна за съхранение и транспортиране, и едновременно с това да е ефектна за експониране, прожектиране или разгъване. Всяко руло в нея е индивидуално и същевременно може да участва в неделима общност.

Рулото изразява обществото, неговите илюзии, идеали и реалност. Убедени сме, че изложбата „На руло” може да изрази най-актуалните нива на съвременната култура, както и нейния генезис.

В представените проекти - от видео до рисунка, участват масирано американски автори в лицето на Мойра Жофрьон, Арън Милър, Гуинет Къли, Хауърд МакКлеб, Крис МакГили, Лиз Стрингфилд и т.н., и още Франц Гратвол от Швейцария, Феликс Анаут от Испания, Мария Карлсларид от Сърбия; от българска страна Станислав Памукчиев, Силвия Валентино, Пенка Минчева, Миряна Михайлова, Димитър Грозданов и др.

Автор:
СБХ
Публикация:
26.09.2009 г. 15:50
Етикети:
Посетено:
660
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8495-izlozhba-na-rulo-na-shipka-6