Изложби

"Поглед в иреалното". Петър Стоянов в галерия "Арт Муза"

Девета самостоятелна изложба

"Поглед в иреалното". Петър Стоянов в галерия "Арт Муза"
Живот в черно и бяло


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Арт Муза” - София ул. ”11 август” 23
Ви кани на откриването на

„Поглед в иреалното”
Изложба живопис на Петър Стоянов


30.09.–14.10.2009

Откриване: 30.09.2009 от 18.00 ч.
С музикални изпълнения на Ани Тошкова – пиано, и Агоп Манукян – виола


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Художникът Петър Стоянов е от Видин и представя деветата си самостоятелна изложба в галерия „Арт Муза”.

Изложбата "Поглед в иреалното" е съчетание от платна, интерпретиращи легенди или картини с портрети, всички обединени от духовното послание, което носят. Серията с легендите представя реални легенди от видинския край. В тях има универсални истини за неосъществената любов или човешката трагедия. Преплитат се митологични заемки със сакрални моменти от християнството. Имената на картините говорят сами за себе си: "Белоградчишката мадона", "Чупренска легенда", "Легенда за самотния бор" и т.н.

Втората тематична серия включва портрети, уловили характера на различни личности, всяка със своя жизнен път и идещата оттам мъдрост. Съсредоточие на изображението е погледът - реален, но и устремен към иреалното. Това са "В градината 1 и 2", "Живот в черно и бяло" и др.

Третата група картини, както казва самият автор, говорят за това, че изкуството се ражда не само от видяното, а и когато художникът остави иреалните образи, отделните идеи да навлязат в съзнанието му, и изразени с абстракцията, да бъдат подредени в цветови и композиционни хармонии. Това са картините "Воден танц", "Листен шепот", "Паметта на дървото", "Застинали в стъкло сънища и страсти" и др.

Автор:
Николинка Климукова – галерист
Публикация:
26.09.2009 г. 15:25
Посетено:
1163
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8494-pogled-v-irealnoto-petar-stoyanov-v-galeriya-art-muza