Изложби

Изложба на Светлана Мирчева и Кадер Музачи в artnewscafe, Пловдив

Доколко времето и мястото, на които принадлежим, ни определят? Принадлежим ли им наистина?

Изложба на Светлана Мирчева и Кадер Музачи в artnewscafe, Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Време Място

Изложба на Светлана Мирчева и Кадер Музачи

artnewscafe, Пловдив
2 октомври - 31 октомври
Откриване в Нощ на музеите и галериите - Пловдив


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

"Време Място" е изложба на Светлана Мирчева и Кадер Музачи, която ще се открие в Нощта на музеите и галерите на 2 октомври в artnewscafe. Тя представя три видео творби: “Ръчен часовник”, “Площад Сан Видал”, “Teleport station”, които изследват отношението ни към "абстрактни" понятия като времето и пространството, начина, по който ги възприемаме. Изложбата цели да постави въпросите: Доколко времето и мястото, на които принадлежим, ни определят? Принадлежим ли им наистина? Как те въздействат на възприятията ни? Какво променят?

Авторите споделят за работите си:

. Кадер Музачи
Ръчен часовник (видео)
Един ден, докато пиех кафе с мой приятел - философ, който често ми задава въпроси за времето, мястото, за промените и за най-новата история на изкуството, изпитах необходимост да изтрия „мястото“ и „времето“ и като жест на единомислие взех ръката му и му показах това фигуративно, а по-късно заснех тази част от разговора ни във видео, озаглавено „Ръчен часовник“.

. Светлана Мирчева
Площад Сан Видал 9:30-17:30 (видео)
„Площад Сан Видал“ е панорамен видео пейзаж, съставен от 5 отделни видеа, описващи промяната на едно място в последователните часове на деня. Представяйки работата си преди няколко години, просто написах „еднодневен дневник на място във Венеция“ и оставих зрителите пред 10-минутното видео.

Teleport station (анимация)
Винаги съм искала да променя мястото, на което съм, да бъда на друго място, по-голямо, по-добро, по-красиво, с повече хора, или с по-малко, сякаш мястото определя състоянието ми. Но какво се случва, когато започна да пътувам? Променяйки местата, желанието ми да бъда някъде другаде остава, не изчезва, просто сменя посоката си, финалната си точка. Но идеята за „другаде“, за „не тук“ е постоянна.


◊ АВТОРИТЕ

Кадер Музачи е на 24 години от Косово. Живее и работи във Виена. Следва в Академията по изящни изкуства, специалност "Следконцептуално изкуство" във Виена, завършил е Факултета по изящни изкуства в Прищина. Притежава наградата "Артист на утрешния ден" на Националната художествена галерия, Прищина. Има четири самостоятелни изложби и участия в много сборни изложби.

Светлана Мирчева е на 32 години от Казанлък. Живее и работи в София. Завършва Национална художествена академия, магистър по индустриален дизайн. Правила е летен курс при Олафур Елиасон във Венеция. Наградена е с международната награда за медийно изкуство "Грешки" - SWR, Баден Баден и ZKM, Карлсруе. Има две самостоятелни изложби и многобройни участия в групови изложби. Работите й са от сферата на визуалните изкуства.


◊ ОЩЕ

Пълната програма на artnewscafe за Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2009

. 20:00-03:00 ч. "Време Място" Кадер Музачи: Ръчен часовник (видео), Светлана Мирчева: Площад Сан Видал 9:30-17:30 (видео) Teleport station (анимация)
. 20:00-00:00 ч. Live set на Robothko.
. 00:00-01:00 ч. Литературно четене на Богдан Русев
, Радослав Парушев и Васил Георгиев. Авторите принадлежат към поколението на младите български писатели от началото на 21. век, носители са на литературни награди и са известни с публично представяне на текстовете си.
Автор:
artnewscafe
Публикация:
25.09.2009 г. 17:35
Посетено:
1095
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8491-izlozhba-na-svetlana-mircheva-i-kader-muzachi-v-artnewscafe-plovdiv