Изложби

"Софийски локви" на Марианжела Анастасова

Изложба на "Шипка" 6

"Софийски локви" на Марианжела Анастасова


◊ СЪБИТИЕТО

Съюз на българските художници представя

"Софийски локви"
изложба на Марианжела Анастасова


Откриване 24 септември (четвъртък) 2009 г. от 18 часа
Продължителност 24.09.–10.10.2009
Национален изложбен център “Шипка” 6, ІІІ етаж

   
◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

От 24 септември до 10 октомври 2009 г. в галерията на „Шипка” 6 ще бъде представена изложбата „Софийски локви” на Марианжела Анастасова. Художничката завършва живопис в Националната академия за изящни изкуства в Париж. По-късно учи графика и стенопис в Мексико. Има самостоятелни изяви в София, Париж, Едеса, Делфт, Манхайм, Рабат, Токио, Окинава, Мексико, както и участия в редица групови изложби. Носителка е на ІІІ награда на Международен салон за живопис в Нанси, Франция, печели конкурси за работа във Фондация Валпарайсо, Испания и в Обенро, Дания.
   
Марианжела Анастасова е сред малкото съвременни български художници, които работят успешно в различни медии – живопис, графика, колаж, инсталация, видео арт и използват различни материали и техники в своите творби.

Настоящата изложба е инсталация. В представените работи са използвани оригинални смесени техники на колаж и акрилни бои върху сребърно фолио и катранена мушама за покриви. Ще бъде представено и видео, създадено от ученици на Марианжела Анастасова от Англо-американското училище в София.

Намерението на художничката е изложбата да стане интерактивна и да се допълва с интервенции от посетителите, както и с произведения от колеги художници и фотографи, провокирани от темата за софийските локви.

Витрината на Френския институт също е място за споделяне на лични впечатления от локвите. Нещо като про-локвена кампания, съвсем невинна и без финансовата подкрепа от Столична община.
Румяна Константинова


◊ ДУМИ НА АВТОРА

Светли локви по асфалта

Когато всичко ти се струва отчайващо тъмно и черно като катрана на асфалта, виж светлината в локвите, там е част от небето...

Такива силно контрастни чувства могат да предизвикват у мен само софийските локви. Мисля, че колкото по-дълго сте живели в София, толкова повече ще ме разберете.

Исках да направя произведение на изкуството, чрез което да може да пренеса този контраст.

Катранената мушама даде прекрасни резултати.

А и "Българския чадър" се оказа много добър символ.

Знаете ли, този чадър от нашето минало, с който беше убит писателят
Георги Марков в лондонското метро. Може ли да обърна представите на света за България и от  другата страна на "Българския чадър" да светне малко вода, събрала част от небето.

И без това древните българи са използвали водата за пречистване на души. Отражението във водата е много по-магично от простото отражение в огледало.

Така може би инсталацията се превръща в екзорсизъм, в магия или в закваска - дано хване на наша почва - нов вид изкуство - шаманизъм.

Оригиналният ми "Български чадър" е произведен в Китай... Нали все гледаме по евтиничкото...

Марианжела Анастасова

Автор:
Мариана Аврамова, СБХ
Публикация:
23.09.2009 г. 23:36
Посетено:
586
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/8476-sofiyski-lokvi-na-marianzhela-anastasova